x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Paler, falsificat

Paler, falsificat

de Ramona Draghici    |    13 Aug 2007   •   00:00
Paler, falsificat
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

După numai căteva luni de la moartea lui Octavian Paler, valoroasele sale scrieri au fost "completate" pe internet şi in formulă printată cu texte al căror conţinut nu aparţine literatului. Este cazul poeziei intitulate "Avem timp", apărută, intr-o "variantă" adăugită, in publicaţia "Pro Lex". Fiul scriitorului speră ca "fenomenul" să fie stopat.

După numai căteva luni de la moartea lui Octavian Paler, valoroasele sale scrieri au fost "completate" pe internet, cu texte al căror conţinut "geme" de figuri de stil, dar care nu-i aparţin marelui literat. Este cazul poeziei intitulate "Avem timp", precum şi al eseului "Paradoxul vremurilor noastre".

Intr-un număr recent, revista Pro Lex a publicat la rubrica "Locul cu poezii" o "variantă" adăugită a poeziei "Avem timp", a regretatului Octavian Paler. Aceeaşi "creaţie" circulă şi pe internet, pe diverse site-uri, dintre care amintim: "www.poeziidedragoste.ro", www.cafeneaua.ro, www.jurnale.ro etc. "Fenomenul" se pare că datează incă de cănd Octavian Paler era in viaţă. Potrivit specialiştilor in opera omului de cultură, poezia "Avem timp" are doar 21 de rănduri - primul fiind "Avem timp pentru toate. Să dormim...", iar ultimul: "Cănd să facem şi asta, murim". Vă reproducem aceste versuri aşa cum ele apar in volumul "Octavian Paler - Scrisori imaginare", ediţie retipărită in 2007, de Editura Historia. "Este o tămpenie fără margini ceea ce se intămplă acum cu opera domnului Paler", ne-a declarat Geta Dimisianu, directorul editorial al Editurii Historia şi redactor-şef al revistei cu acelaşi nume, adăugănd: "Octavian Paler nu ar fi scris aceste porcării (răndurile care "lungesc" poezia "Avem timp", n.r.) nici dacă murea de trei ori... Credeţi-mă ce vă spun, pentru că ii public opera lui Paler de 30 de ani şi cunosc fiecare rănd scris. Ceea ce au făcut cei de la «Pro Lex» şi ceilalţi care au postat tot felul de «adăugiri» pe internet la «Avem timp» inseamnă furt şi este deja treaba poliţiei", ne-a mai spus Dimisianu.

Intre avocaţi. Nici fiul lui Octavian Paler, Alexandru, nu este indiferent faţă de situaţia creată: "Dacă cei de la «Pro Lex» ar fi luat un fragment dintr-o carte a tatălui meu şi l-ar fi publicat exact aşa cum a fost scris ar fi fost, să zicem, acceptabil. Dar, astfel, situaţia devine incorectă. Nu e o noutate faptul că pe site-uri găseşti tot felul de lucruri, dar ca o revistă, reprezentată de o instituţie, cu o personalitate juridică in spate să aibă astfel de practici mi se pare grav. Nu vreau să-mi incarc conştiinţa şi să fac plăngere penală, dar vreau ca acest fenomen să fie stopat. Avocatul dănşilor va fi contactat de avocatul meu şi vom incerca să rezolvăm problema pe cale amiabilă", ne-a declarat, in exclusivitate, Alexandru Paler.

×
Subiecte în articol: arte paler