x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "... pana cand cubul iese perfect"

"... pana cand cubul iese perfect"

de Luiza Moldovan    |    23 Aug 2005   •   00:00

C(RAMPE)
Esti draguta? Ba mai rau, esti frumoasa? Esti bunuta? Esti prea modesta ca s-o admiti? Reformulez: lumea spune despre tine ca esti draguta? Frumoasa? Bunuta? Bunoaca? Marfa? Piesa? Bunaciune? Ha! Ce mai stai? Fa-te vedeta!
C(RAMPE)
Esti draguta? Ba mai rau, esti frumoasa? Esti bunuta? Esti prea modesta ca s-o admiti? Reformulez: lumea spune despre tine ca esti draguta? Frumoasa? Bunuta? Bunoaca? Marfa? Piesa? Bunaciune? Ha! Ce mai stai? Fa-te vedeta!

Bine, stai putin, ca stiu ca nu-i asa usor cum imi imaginez eu. Alearga pe la niste prezentari de moda, fataie-te pe langa masa presei, nimereste-te ca din greseala pe langa un impresar renumit si imbranceste-l ca si cum te-ai fi lovit de el, ma-ntelegi? Apoi cere-ti scuze cu un zambet timid (nici prea timid, ca sa nu spuna ca esti tampita), nici prea indraznet, ca sa nu zica altele. Genul de zambet abia schitat (dac-ai putea sa rosesti, ti-ar folosi foarte mult).

Iti zice moa ca daca asta nu-i o reteta de succes, nimic nu e. Pe urma, te ia nenea ala si te creste. Adica te face mare. Te duci pe la evenimente mondene, te imbraci in zdrente de firma, te boiesti cu prafuri dintre cele mai alese, apari prin ziare si, culmea, la televizor.

Daca apari la televizor se cheama ca ti-a proptit Dumnezeu mana-n cap. Fii atenta ce spui la televizor. A nu se scapa din minte nevar-evar ideea ca trebuie sa dai bine. A se aminti intruna ca esti perfectionista si ca muncesti mult. A nu se uita nicicum sa se aminteasca, printre replici bine construite, ca pentru tine, lucrul cel mai important in viata e cariera ta si ca tot restul vine pe urmatoarele locuri.

Replici de spus in asemenea circumstante:

- Intorcand capul usor sfios (ca si cum ti-ar fi jena): "Eu nu pot sa fac lucrurile decat de la perfect in sus", cu varianta "Pentru mine nu exista decat perfectiunea" sau "Eu sunt foarte pretentioasa cu mine insami; daca n-as fi fost atat de exigenta, n-as fi ajuns unde-am ajuns".

- Privindu-l pe moderator drept in ochi: "Eu n-am facut niciodata concesii in meseria mea. Pentru mine nu exista concesii. Fireste, mai faci unele mici concesii, dar concesii mari, eu n-am facut niciodata". (Aceste replici sunt de natura sa mareasca respectul auditoriului, care va simti nevoia sa-si scoata sapca, palaria sau chiar gluga de ploaie, in fata ta, pentru ca esti aproape o zeita).

- Neaparat de spus: "Muncesc intre 14 si 16 ore pe zi, dar nu ma plang. Imi place foarte mult ceea ce fac". (Iti zic eu ca aici, unu’ care munceste, cumulat, doua-trei ore intr-o zi, unul care vine tarziu la serviciu si pleaca devreme, se simte de toata jena!).

- Nu in ultimul rand: "Pentru mine, imaginea este foarte importanta. Muncesc mult pentru silueta mea. Nu mananc prajeli, iar dulciurile (zambind amar, ca si cum numai tu stii ce-nseamna sacrificiul), nici nu mai stiu ce gust au. In plus, sauna, masaj, gomaj, alergat, numai fructe si legume, fara carbohidrati si, neaparat, mult somn.
×
Subiecte în articol: arte