x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Păpuşi care au făcut istorie

Păpuşi care au făcut istorie

de Carmen Anghel-Dobre    |    10 Dec 2010   •   14:17
Păpuşi care au făcut istorie
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

141894-bi-dsc-8969-2.jpgPrinţi, Ilene Cosânzene, cai cocoşaţi, porci fermecaţi, băieţei neastâmpăraţi... Păpuşi şi decoruri de la Teatrul Ţăndărică sunt expuse în somptuosul hol al Muzeului Naţional de Istorie a României. Pentru că sunt păpuşi care au făcut şi fac istorie.

 Un băieţel, îmbrăcat într-un tricou cu dungi, cu o şapcă pusă şmechereşte pe vârful capului, călătoreşte pe o bicicletă. E Ţăndărică. Personajul care a dat numele Teatrului de Păpuşi din Bucureşti.

În holul Muzeului Naţional de Istorie a României sunt expuse păpuşi şi decoruri din multe spectacole care s-au reprezentat pe scena de la „Ţăndărică”, dar şi pe multe scene ale lumii. De exemplu, „Căluţul cocoşat”, realizat în 1952. Din acest spectacol se păstrează cele mai vechi păpuşi, iar la vremea respectivă din distribuţie a făcut parte maestrul Radu Beligan.

„Taraf mic cu Maria Tănase. Umor pe sfori”, 1954.  Spectacolul a fost gândit ca o serie de numere artistice, cu cântece şi teatru de păpuşi. Pentru una dintre re­prezentaţii, Maria Tănase a creat în mod special un cântec  ­- „În Gară la Leordeni”. A fost primul spectacol de teatru românesc jucat (de peste 800 de ori) şi pe scene internaţionale.

Printre exponate regăsim şi perso­najele şi decorurile „Cenuşăresei”, realizat în 1990, în regia lui Silviu Purcărete. Spectacolul se joacă şi acum, cu aceleaşi perso­naje şi decoruri.  

Teatrul de păpuşi este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La începuturi, reprezentaţiile erau inspirate din Comedia dell’Arte, cu personaje şi evenimente adaptate la specificul naţional. Abia în 1945 s-a înfiinţat Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică, sub conducerea actriţei Lucia Calomeri, ajutată de alţi actori ai vremii. Vocile lor s-au reunit pentru prima dată în spectacolul „Ţăndărică pe mările Sudului”.

Cele mai importante spectacole care au fost jucate până la sfârşitul anilor ‘80 au fost „Umor pe sfori”, „Micul Prinţ”, „Cartea cu Apollodor”, „Peter Pan”, „Pe­trică şi lupul”, „Petruşka”, „Don Quijote” şi aşa mai departe.

Anii ‘90 au adus extinderea repertoriului de spectacole şi înfiinţarea unei secţii de teatru de păpuşi în cadrul Academiei de Teatru Bucureşti, toate sub conducerea Michaelei Tonitza-Iordache. Din anul 2000, teatrul este condus de Călin Octavian Mocanu. Astăzi, pot fi văzute piese ca: „Povestea Porcului”, „Capra cu trei iezi”, „Motanul Încălţat”, „Pinocchio”, „Păcală”.

Expoziţia poate fi vizitată până la 9 ia­nuarie 2011, o contribuţie deosebită la realizarea ei având artista Florentina Tănase, care de peste trei decenii îns­u­fle­ţeşte cu drag şi har marea familie de mario­ne­te de la Teatrul Ţăndărică.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor jurnalul de duminică