x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Parteneriat strategic TV5MONDE – RFI

Parteneriat strategic TV5MONDE – RFI

11 Dec 2013   •   15:56
Parteneriat strategic TV5MONDE – RFI
Sursa foto: PIERRE VERDY/AFP

Zilele trecute Yves Bigot, directorul general TV5MONDE s-a aflat în România pentru a semna un parteneriat cu Radio France International. Noi am profitat de ocazie să îi punem câteva întrebări...

Cum vedeţi piaţa românească faţă de celelalte pieţe francofone?
Piaţa românească este una foarte importantă pentru noi. România este prima ţară din Europa din cadrul ţărilor francofone. Audienţa săptămânală cumulată este de 2.9 milioane telespectatori. Românii sunt foarte interesaţi de cultura franceză de stilul de viaţă, de filmele noastre. Tocmai de aceea programele noastre sunt subtitrate în limba română, pentru a-i ajuta pe cei care vorbesc franceza mai puţin sau nu o vorbesc deloc.

Cum vă măsuraţi succesul? TV5 nu este o televiziune comercială în sensul propriu al cuvântului...
Succesul? Nu îl căutăm neapărat, dar sperăm, să-l găsim (râde). În România aveam foarte mulţi telespectatori – 2,9 milioane pe săptămână, cum vă spuneam, şi mai sunt şi cei care văd programele pe internet. Ce trebuie să spun este că noi nu căutăm succesul oricum. Îl căutăm în respectul brandului care suntem – suntem o scenă care propunem informaţii şi divertisment, dar evident şi cultură de bună calitate – toate în numele francofoniei.

Aţi semnat zilele acestea un parteneriat cu Radio France Internaţional…
Ne-am întâlnit cu mai multe oficialităţi din România şi am venit, aşa cum aţi spus, pentru a semna un acord cu RFI, care constă într-un parteneriat prin care vom participa împreună la mai multe evenimente culturale – Salonul Cărţii, Festivalul de Film de la Cluj. De asemenea, este vorba de un acord de marketing prin publicitate încrucişată: ei vor promova emnisiunile noastre iar noi vom oferi spaţiu de promovare pentru acţiunile RFI. Publicul este asemănător: noi avem programe în limba franceză subtitrate în Română, ei au emisiuni alternative atât în engleză cât şi în română.

Anul 2013 a fost un an plin. Aţi avut un parteneriat cu Festivalul de Teatru de la Sibiu, aţi fost prezent la TIFF, la Comedy Cluj, la Gaudeamus…a fost plin, un an bun?
Dumneavoastră spuneţi asta...(râde) Da, pentru noi a fost un an plin şi bun. Este foarte important pentru npoi să fim prezenţi la manifestările culturale şi populare, pentru a marca interesul noastru vizavi de creatorii şi artiştii români şi pentru a fi în contact cu populaţia.

De Sărbători…oferiţi programe speciale?

În 30 noiembrie am avut premiera programului “Qui sera le prochain grand pâtissier”, un show culinar care a fost extrem de bine primit pe France 2, cel mai bun canal public. Vom difuza filme clasice precum “La Grande Vadrouille” (nr. cu Loius de Funes si Bourvil) şi “l’Aile ou la Cuisse” (tot cu Louis de Funes), iar de Revelion vom transmite un cabaret special de revelion. Şi să nu uităm de filmele lui Radu Mihăileanu...

×