La iniţiativa Academiei Romăne şi a Fundaţiei Umaniste Dan Voiculescu (FUDV) va fi acordat anual un premiu (PFUDV) in valoare de 3 miliarde ROL. Competiţia s-a declarat deschisă de la data de 14 iunie a.c.
Idee lăudabilă - Start in competiţia valorilor autohtone
La iniţiativa Academiei Romăne şi a Fundaţiei Umaniste Dan Voiculescu (FUDV) va fi acordat anual un premiu (PFUDV) in valoare de 3 miliarde ROL. Competiţia s-a declarat deschisă de la data de 14 iunie a.c.
Cel mai mare premiu individual din istoria recentă a Romăniei va fi acordat romănului care merită recunoştinţa tuturor şi ale cărui fapte căntăresc mai greu ca vorbele. Cam acestea ar fi criteriile a priori de intocmire a unui "portret-robot" al marelui căştigător. In plus, cel care intră in posesia a 300.000 RON (cca 110.000 USD) trebuie să fi dăruit - spiritual şi material - cel mai mult naţiunii romăne, să-şi fi clădit cariera numai prin muncă, să arate că succesul poate fi obţinut şi in ţara noastră, pe scurt, fie un adevărat model.
REGULAMENT. Tocmai ca să inlăture orice suspiciuni legate de propunerea şi alegerea candidaţilor la acest mare premiu, FUDV incredinţează in totalitate Academiei Romăne - cel mai inalt forum ştiinţific şi cultural al ţării - procedurile de promovare a premiului, de colectare a candidaturilor, de selecţie şi de nominalizare. Membrii Academiei şi ai familiei Voiculescu nu pot fi propuşi şi nici nu-şi pot depune candidatura la premiu, insă pot propune candidaţi. Aceştia pot proveni din diverse instituţii naţionale: Preşedinţie, Parlament, Guvern, instituţii de cultură, academice şi profesionale - Conferinţa rectorilor, Federaţii patronale din cercetare-proiectare, Camera de Comerţ şi Industrie, ONG-uri etc. Oricare dintre aceste instituţii poate să trimită in fiecare an, pănă la data de 1 ianuarie, propuneri de candidaturi.
O DATĂ-N VIAŢĂ. Candidaţii, neapărat de cetăţenie romănă, pot avea orice vărstă, sex, religie, naţionalitate şi domeniu de activitate. Va trebui ca propunerile să fie insoţite de o motivaţie riguroasă privind meritele şi contribuţiile candidatului şi de un Curriculum Vitae. Prezidiul Academiei Romăne analizează nominalizările şi pănă la 15 mai desemnează laureatul PFUDV. Numele lui se va anunţa public, in fiecare an, la data de 20 mai, in cadrul unei ceremonii speciale de decernare a premiului, care poate fi căştigat doar o dată-n viaţă.