x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Peste 30.000 de bilete rezervate în doar 2 săptămâni de la deschiderea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

Peste 30.000 de bilete rezervate în doar 2 săptămâni de la deschiderea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Oct 2023   •   18:27
Peste 30.000 de bilete rezervate în doar 2 săptămâni de la deschiderea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor român în ultima jumătate de secol în România. La doar două săptămâni de la deschidere, expoziția are deja peste 30.000 de bilete rezervate. Curatoriată de Doina Lemny, expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, prin filiala sa din Timișoara. Evenimentul face parte din programul oficial „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.

Cele peste 30.000 de bilete rezervate până la acest moment cuprind toate tipurile de bilete: cele cu tarif întreg, bilete cu reduceri pentru pensionari sau studenți precum și biletele gratuite pentru copii sau pentru grupurile școlare. Este de remarcat că școlile și profesorii au planificat deja vizite la muzeu care însumează peste 12.000 de elevi.

Organizatorii sugerează publicului să țină cont de faptul că biletele online sunt în general epuizate cu 2-3 zile înainte, în special în zilele de weekend. Pe lângă biletele care pot fi rezervate online din timp, este disponibil, în fiecare dimineață, și un număr limitat de bilete pentru ziua respectivă, care pot fi achiziționate direct de la casieria muzeului. 

Ținând cont de succesul expoziției și de cererea de bilete, a fost suplimentat numărul de bilete disponibile pentru fiecare interval orar. Din start expoziția a fost planificată pentru a funcționa cu un program zilnic extins, de 10 ore pe zi, față de programul normal al muzeului, de 8 ore. 

Este pentru prima dată în România când publicul larg poate admira în cadrul aceleiași expoziții lucrări cu o valoare inestimabilă din patrimoniul universal al artistului, precum: Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil, etc. Sculpturile sunt expuse alături de o selecție atent ghidată de fotografii și fragmente filmate de Constantin Brâncuși.

O altă noutate a acestei expoziții este ghidul audio bilingv produs de Radio România Cultural. Textele poartă semnătura Dariei Ghiu și sunt interpretate de talentații actori Florin Piersic Jr, în limba română, și Ana Ularu, în limba engleză. Accesarea acestui ghid audio este posibilă prin scanarea codurilor QR aflate în sălile de expoziție.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este deschisă până pe 28 ianuarie 2024 la Muzeul Național de Artă din Timișoara, iar biletele pot fi achiziționate prin rezervarea prealabilă pe website-ul dedicat brancusi-2023.info sau direct de la casieria muzeului. Programul de vizitare este de  miercuri până duminică: 10:00 – 20:00; luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024: închis. Scenografia cu lumină redusă, intimă a expoziției și spațiul limitat permit accesul unui număr limitat de vizitatori, organizatorii estimând o capacitate totală de vizitare, pe toată durata expoziției, de circa 70.000 de intrări.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×