x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Petru Popescu: La o întîlnire cu cititorii

Petru Popescu: La o întîlnire cu cititorii

de Ramona Draghici    |    22 Mai 2008   •   00:00
Petru Popescu: La o întîlnire cu cititorii
Sursa foto: Karina Knapek/

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, Petru Popescu a avut o întîlnire emoţionantă cu prietenii şi publicul cititor. Evenimentul a fost organizat de Jurnalul Naţional şi Editura Gramar.

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, Petru Popescu a avut o întîlnire emoţionantă cu prietenii şi publicul cititor. Evenimentul a fost organizat de Jurnalul Naţional şi Editura Gramar.


Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (USR) s-a dovedit a fi ne­încăpătoare ieri, cînd scriitorul Petru Popescu a fost prezent la o întîlnire de suflet cu cititori şi prieteni ai săi. “Emoţia” a fost cu­vîntul care poate descrie cel mai bine atmosfera acestui eveniment organizat de Jurnalul Naţional şi Editura Gramar.


APRECIERI. “Sunt două categorii de cititori: unii care ştiu despre ce este vorba şi alţii care nu ştiu”, a spus criticul literar Daniel Cristea Enache, adăugînd: “La noi, dacă un scriitor nu are afaceri sau nu e băgat în politică e ca şi necunoscut. Evenimentul de azi este unul cultural şi sentimental. Petru Popescu nu a lipsit niciodată din literatura română. Cînd acesta a apărut în literatura noastră, a avut un impact detonator, pentru că era o voce a literaturii libere, într-un climat de non-libertate. Petru Popescu nu s-a potrivit cu contextul în care a apărut, tocmai de aceea apariţia sa fiind un şoc. Cititorii i-au vînat cărţile, le-au devorat. A plecat din România atunci cînd climatul cultural, şi nu numai, de­venise irespirabil. Acest scriitor trebuie recuperat în mod real, trebuie să-l vedem, din nou, în vitrinele li­brăriilor, trebuie lăsat să concureze cu ceilalţi scriitori, atît cu cei tineri, cît şi cu cei mai în vîrs­tă”, a mai spus Daniel Cristea Ena­che. În finalul în­tîlnirii, la care au mai fost prezenţi Marcel Iureş şi George Arion, a avut loc o sesiune de autografe.

 

Profil

Scriitor, cineast, ziarist, Petru Popescu (foto) s-a născut la Bucureşti, în 1944. A absolvit Liceul “Spiru Haret”, în 1962, şi a urmat cursurile Facultăţii de Litere. În 1966, publică volumul de versuri “Zeu printre blocuri”. În 1969, îi este publicat amplul roman “Prins”, o “descriere sinceră şi tristă a generaţiei fără idealuri şi captivă comunismului”. În anul următor, apare şi romanul care îi aduce celebritatea naţională “Dulce ca mierea e glonţul patriei”, pe tema patriotismului imposibil sub un regim comunist. În 1974, Petru Popescu pleacă din ţară, stînd o vreme în Anglia, apoi stabilindu-se în Statele Unite.

×
Subiecte în articol: arte popescu petru petru popescu