x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Phoenix - Nicu Covaci, un roman in Spania

Phoenix - Nicu Covaci, un roman in Spania

03 Mai 2005   •   00:00

Pe ei, pe ei, pe mama lor! Aceasta a fost atitudinea romanilor fata de versurile xenofobe ale spaniolului DJ Stylo. Nicu Covaci, aclimatizat in Spania, e de parere insa ca spaniolii au o mentalitate de Ev Mediu si le dedica o piesa-oglinda, "Orujo".

  • de MIHAELA SUCIU
  • CULTURA
  • EXPRESIE. Nicu Covaci a fost interzis in perioada comunista si a hotarat sa plece in Vest sa se poata exprima liber, dar a descoperit printre altele ca si capitalismul are tarele lui
    Jurnalul National: Cu putin timp in urma, opinia publica romaneasca s-a aratat revoltata de versurile xenofobe ale unui DJ spaniol, pe nume Syto. S-a spus ca dvs. ati compus o melodie, "Orujo" (n.r. - licoare de tescovina), ca reactie la atitudinea acestuia…
    Nicu Covaci: Sincer sa fiu, "Orujo" nu are nici o legatura cu discriminarea manifestata de spanioli fata de romani. Piesa dateaza de acum cinci ani si reprezinta o reactie mai veche a mea raportata la atitudinea deplorabila a spaniolilor fata de animale. Pentru un spaniol este o mandrie sa aiba un caine, pentru ca arata ca poate sa mai hraneasca o gura, dar il tin afara, pe beton, fara un fir de iarba, legat in lant, pe o caldura de 50 de grade si dupa doi ani il lasa sa moara in padure. Uitati-va la saracii tauri folositi la coride. Sunt terminati dinainte de a fi omorati. Se prea poate ca in Spania sa se creeze tensiuni din cauza melodiei, pentru ca e vorba de traditia lor, dar nu mi-e teama.

    Cum va explicati insa atitudinea aceasta defaimatoare la adresa romanilor, cu atat mai mult ca traiti acolo?
    Acum cativa ani m-am trezit intr-un mare magazin ca alearga niste romani dupa mine. Venisera la munca. A fost primul an in care, intamplator, de Craciun am inchis casa si m-am dus sa-l sarbatoresc la niste prieteni. Cand m-am intors erau scoase gratiile cu perete cu tot. Aveam gratii mai mult decorative - asa sunt in Spania; e mai mult o chestie estetica decat functionala. Au intrat in casa pe geam si mi-au luat tot ce s-a putut: laptop, dvd, cizmele de motocicleta, tot, dar nu s-au atins de chitara sau de microfoane, desi erau puse acolo - si am chitare foarte scumpe.

    Ce scrupule pe hotii astia, niste domni! Cine erau?
    Acum gandeste-te si tu cine putea fi. Timp de 20 de ani am trait cu usile deschise ziua, noaptea, vara, iarna. Masinile le lasam descuiate. Astazi, trebuie sa te baricadezi, pentru ca navalesc hotii. Nu stiu daca erau romani, dar daca-l prindeam pe vreunul, ala nu mai apuca sa vada Romania.

    Atunci atitudinea lui DJ Syto isi gaseste o anumita justificare?
    Pe undeva este explicabila, din pacate. Evident, nu am intelegere cand vorbeste de rasa. Adica cine e asta? Hitler? Reactiile negative la adresa noastra s-au inmultit insa pentru ca au navalit nu atat romanii, cat tot felul de tuciurii. Sunt multi romani in Spania care vin cu intentia de a munci, dar daca dupa o saptamana, doua nu gasesc de lucru si mor de foame, prima data fura un carnat, pe urma vin si-ti dau in cap. Ajung sa traiasca prin boscheti. Pe mine ma doare, ca sunt ai mei. De ce trebuie sa-mi fie mie rusine sa spun ca sunt roman? Asta nu inseamna ca versurile lui Syto nu sunt arogante. Eu le declaram razboi in locul Guvernului Romaniei. Si e cu atat mai arogant, cu cat mentalitatea lor e de Ev Mediu. Acolo totul functioneaza pe clanuri, pe nepotisme. Noi suntem mult mai moderni ca ei in gandire. Chiar si asa, spaniolii sunt un popor foarte mandru, ceea ce la romani nu vezi. Noi suntem umili, dar nu mandri. Ne-au calcat toti pentru ca umblam in patru labe. Astazi facem jocurile tuturor, nu doar pe ale noastre.

    Aveti un proiect de reprezentare a imaginii Romaniei afara, pe care l-ati propus Monei Musca. Despre ce e vorba?
    Si guvernului anterior i-am propus. E vorba sa organizam niste evenimente culturale si expozitii ale artistilor plastici, concerte de muzica, sa se treaca prin film, adica tot ce inseamna spirit romanesc. Pana acum am tot facut pe banii mei, prin eforturile mele, am incercat cateva chestii din acestea. Ceea ce ma intereseaza pe mine este valoarea spirituala a noastra, deci, eu as pune in continuare accent pe cultura si sa pastram macar si ceea ce am avut pe vremea socialistilor, cand nivelul de cultura generala era ridicat.

    Cum transformam imaginea asta de "cultura de periferie" intr-o cultura europeana?
    Ma tem ca va fi foarte greu, pentru ca intentia este ca Romania sa fie in primul rand ingenuncheata. Crede-ma, nimeni nu stie nici macar unde se afla Romania. Suntem confundati cu Armenia, unii ne plaseaza undeva in Asia Mica. Iar noi ce facem? Ni s-a tasat pana la disparitie sira spinarii. Suntem dispusi sa pupam pe fiecare. Unde e urmatorul sa ma calce in picioare si eu sa-l pup?

    VULGARITATE

    "Si cantaretii nostri sunt la fel de vulgari - injura si scuipa si-si dau pantalonii jos, si ei zic ca asta e arta. Daca arta buna este doar cea care se vinde, sa ma ierte Dumnezeu, ca ne intoarcem in epoca de piatra" - Nicu Covaci, Phoenix

    ×
    Subiecte în articol: arte