x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pictura lui Coltofeanu, oază într-o lume năucită

Pictura lui Coltofeanu, oază într-o lume năucită

de Maria Sârbu    |    03 Iul 2012   •   20:00
Pictura lui Coltofeanu, oază într-o lume năucită

Intr-o lume naucita, plina de evenimente cu adevarat descumpanite, poate doar oaza ce-o creeaza arta il poate bucura pe om, daca el vibreaza la frumosul nascut din har, straduinta si judecata clara. Fie si cateva clipe de asemenea bucurie, caci acestea pot da limpezime privirii mintii, privirii sufletului.

E o stare pe care o poate avea spectatorul o data ce patrunde, bunaoara, in spatiul dominat de pictura lui Dorin Coltofeanu, cel care a deschis luni, 2 iulie, la Galeriile "Cornel Florea' din Bucuresti, expozitia personala, a zecea la numar, continand peste 50 de lucrari. Publicul o poate vedea pe parcursul lunii iulie.

Orice expunere a acestui mare pictor e asemuita cu perfectiunea. Cand urmaresti pe viu arta plasmuita de el, privirea iti ramane tintuita indelung; cauti nedescoperitul, tainuit de autor prin vraja povestii si a culorii cu vesmant delicat. Nimic nu pare pus la intamplare in picturile lui Dorin Coltofeanu. E o ordine perfecta cu mult mister, pe care o descoperi in lucrarile intitulate "Padure', "Peisaj cu fereastra rosie', "Nud cu draperie', "Scara', "Talcioc', "Joc' sau "Doamna cu roaba'.

La vernisajul de luni, artistul nu a spus decat atat: declar deschisa expozitia. Asta dupa ce a facut o prezentare succinta criticul de arta Ruxandra Garofeanu, un observator atent al operei lui Coltofeanu, care a tinut sa confirme, in primul rand, ca pictorul este "greu de descusut', spunand, apoi, ca Coltofeanu deschide destul de des expozitii, fata de alti artisti. "Sunt artisti care fac foarte multe expozitii, traiesc din, sa zicem, contactul cu publicul. Nu pot sa cred ca doar ideea de a vinde este cea care il face pe Coltofeanu sa expuna atat de des, desi sunt convinsa ca el exista cam in toate colectiile din Romania din mai multe motive: ca picteaza frumos si bine; ca pictura lui nu este o pictura terifianta, obositoare - nu mai vine si ea cu inca o problematica in plus la cele pe care ni le ridica viata zi cu zi. Vine in schimb cu alte lucruri', a afirmat criticul, puctand pe mister. Ruxandra Garofeanu a asigurat asistenta, numeroasa de altfel (artisti plastici, critici, colectionari, simpli spectatori) de caracterul special al lucrarilor pictorului: "Aveti ce sa admirati, aveti ce sa cumparati. Nu avem la el surprize neplacate...'.

Despre Dorin Coltofeanu, cel care l-a avut profesor, in formarea sa la Academia de Arta din Bucuresti, pe marele Corneliu Baba, spunea Miron Manega intr-o prezentare din catalogul actualei expozitii: "La prima vedere, tablourile sale te surprind, la nivelul observatiei simple, prin abstinenta cromatica asemanatoare cumva cu cea a picturii lui Horea Pastina. La o mai atenta introspectie, universul sau devine spectaculos si mirobolant, in ciuda austeritatii parcimonioase a discursului plastic (...). Tablourile lui Dorin Coltofeanu sunt incarcate de epic. Adica se pot povesti. Panza translucida, care estompeaza spatiul de expresie, nu sufoca mesajul plastic, nici textul, nici subtextul povestii, dimpotriva, le confera o dimensiune in plus, cea a misterului'.

×