x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pink Floyd - Trupa care a schimbat vieti

Pink Floyd - Trupa care a schimbat vieti

de Alex Revenco    |    01 Sep 2006   •   00:00
Pink Floyd - Trupa care a schimbat vieti

Dupa lansarea internationala, noul DVD Pink Floyd - "Pulse" - se gaseste si in Romania, distribuit de Media Services/Sony Music. Prin intermediul lui Dan Popi, am obtinut un interviu exclusiv pentru tara noastra, acordat de componentii grupului Pink Floyd, Richard Wright, David Gilmour si Nick Mason. In randurile de mai jos, cititorii Jurnalului National au ocazia sa urmareasca in premiera acest interviu.

Jurnalul National: Privind la DVD, observi cat de spectaculoase sunt concertele voastre. Cum e cand esti pe scena, ce simti atunci?
David Gilmour: Este fantastic sa-l privesti, este un privilegiu pe care noi nu-l avem niciodata. Este extraordinar sa constati cat de multe se petrec in spatele tau. Este o mare concentrare pentru noi si o munca grea sa incerci ca totul sa fie perfect, in fiecare secunda.
Richard Wright: De cand sunt in Pink Floyd, am vrut sa vad cum aratam si cum sunam. Este extraordinar sa vezi cum decurge spectacolul.

Sunteti atat de concentrati la ce urmeaza, incat nu va puteti permite sa va bucurati de experienta?
DG: Te bucuri de experienta, este foarte placut sa faci acest lucru, dar sunt multe momente cand nu te poti lasa dus de val, ci doar sa intri in atmosfera pe care ti-o doresti si sa te bucuri de ea.
Nick Mason: Nu apuci sa vezi culorile si luminile care se schimba deasupra capului tau. Nu apuci sa vezi lumina fantastica care se roteste pe ecran, toate astea chiar m-au fascinat.
RW: Aceasta este prima data cand ne-am vazut exact asa cum mi-am imaginat ca ne vede publicul.

De ce acum, de ce a durat asa de mult ca sa se lanseze DVD-ul?
NM: Sunt multe motive: unul pentru ca nu cred ca DVD-ul era indeajuns de dezvoltat cand am avut concertul. O mare parte din el a aparut pe VHS si atunci a durat foarte mult, au fost multe schimbari la modul in care noi am crezut ca ar trebui facut.

"Am pierdut mult timp si am cheltuit multi bani"

DG: A fost filmat la nivelul tehnologiei de atunci, iar azi DVD-urile sunt la alte standarde. Am cautat modalitati de a imbunatati asta, pentru a gasi noi programe digitale, am pierdut mult timp si am cheltuit multi bani pentru a avea culoarea si rezolutia cat de perfecte le puteam face. Mixajul sunetului a durat ingrozitor de mult timp.

Ce e cu "Dark Side of the Moon"? De unde a venit ideea de a canta discul in intregime? Inainte ati crezut ca ar fi fost imposibil de facut?

DG: Am cantat cateva piese in anii ’80, si in turneul din 1994 iarasi am cantat cateva. Am simtit ca ar trebui sa ii dam drumul si sa facem intregul album. Am inceput sa lucram la el in turneul american si a trebuit sa adunam toate bucatile de film si casetele video, iar prima repetitie din DSOM si primul spectacol pe care le-am facut au fost experiente de neuitat.

In diferite sondaje, DSOM a fost votat "discul care a schimbat vietile mai multor oameni decat oricare altul". Chiar credeti ca este un album care schimba vieti?

DG: Cred ca da. Subiectele care sunt abordate in DSOM sunt universale si eterne, deci sunt la fel pentru oamenii de azi, care il stiu de cand a aparut, cat si pentru cei mai tineri, care il descopera acum.
NM: Da, cred ca este adevarat. Versurile sunt scrise in general pentru o audienta mult mai varstnica decat varsta noastra de atunci, asa ca sunt mai relevante oamenilor de 50-60 de ani, decat celor de 30-20 de ani.

Va uitati la DVD cu afectiune si va simtiti napaditi de amintiri?
NM: Mi-a placut mult acel turneu si mai mereu mi-a placut sa cant, asa ca amintirile sunt binevenite!
RW: Pentru mine, placerea e de a fi pe scena doua-trei ore, bucuria pe care o simti atunci e totul. E o placere cand scrii o melodie noua, cand inregistrezi, cand faci un album, dar cand esti pe scena e magnific!

In acel turneu a fost vreo melodie pe care ati vrut s-o cantati, dar ati simtit ca nu puteti?
DG: In acel turneu nu, dar in 1987, in timpul "A Momentary Lapse Of Reason Tour", da, am incercat melodia "Echoes". Dintr-un anume motiv, nu a mers.

Cat v-ati implicat, la vremea respectiva, in realizarea filmarilor?
DG: Sunt tot felul de lucruri facute de tot felul de oameni, dar ultimele si cele mai noi contributii care apar pe DVD au fost facute de Storm Thorgerson.

Va place sa controlati oamenii sau va bucurati cand gandesc singuri?
NM: Oh, da! Nu am nici o idee despre cum s-a facut DVD-ul, nici macar jumatate din el. Oricum, am incercat sa-l intreb pe Storm, dar nu mi-a fost de prea mare ajutor!

Ce simtiti astazi despre aparitia voastra la Live 8 si care sunt rezultatele implicarii voastre in acel proiect?
DG: Ne-am descurcat de minune si ne-am simtit bine. Pot doar sa sper ca a ajutat cu ceva si sunt sigur ca a fost mai bine sa o facem, decat nu.

Concertele rock caritabile nu sunt pentru pachete cu mancare

LANSARE. Noul DVD "Pulse" poate fi "privit" si in Romania
NM: Eu cred ca juriul este pu-blicul. Din punctul meu de vedere, cel mai folositor lucru este ca show-ul a transmis mesajul mai departe, concertele de rock in scopuri caritabile nu sunt doar pentru a trimite pachete cu mancare oamenilor sarmani. Cel putin cu ocazia Live 8, pentru ca oamenii au inceput sa puna intrebari despre politica comertului mondial si cred ca a meritat. Mai cred ca n-am terminat, si Bob Gedolf se ocupa in continuare de promisiunile si intelegerile care au fost facute. Si daca ele n-au fost respectate, atunci ar trebui sa se faca ceva, poate ar trebui sa aparem din nou in Hyde Park daca nu se face nimic.

Cum a reusit "Comfortably Numb" sa fie piesa de final la fiecare concert Pink Floyd?
DG: Pur si simplu, merge. Ne face placere sa o cantam, este foarte usoara si e grozava.

Ce parere aveti despre cover-ul "Comfortably Numb" facut de Scissor Sisters?
DG: Nu sunt deloc dusmanos pe altii care fac cover-uri dupa melodiile noastre. Acea versiune are haz si un pic de spirit, asa ca mi-a placut. Evident, este foarte diferita de versiunea noastra, eu tot nu pot canta asa de sus! NM: Sunt complet de acord cu David. Inca ceva imi vine in minte acum, Luther Right si The Wrongs, care au facut intregul nostru album "The Wall" in varianta country & western.

Cum au fost selectate extrasurile pe DVD?
DG: Au fost multi oameni care au venit cu idei pentru ceea ce ar trebui sa contina DVD-ul. Sunt tot felul de chestii, unele nostime, de pilda, este si ceva numit "piratand piratii", ce contine melodii pe care noi nu le-am facut in aceasta versiune a concertului, pentru ca eram ocupati cu spectacolul DSOM. Am apelat la diverse site-uri de fani care cautau materiale-pirat si am gasit cateva inregistrari pe care oamenii nostri de la securitate le-au confiscat. Le-am curatat, remixat si chiar sunt foarte bune, merita sa fie vazute.

Cand va uitati la DVD si vedeti cat de mult v-ati distrat, va tenteaza sa o mai faceti inca o data?
RW: Da!
NM: Este spectaculos si, privindu-l din nou, iti aduci aminte ce bine te-ai simtit atunci. Nu cred sa existe o profesie mai buna pe Pamant.

Daca ar mai fi sa cantati inca o data, pentru ultima oara impreuna, unde ati face-o si de ce?
NM: In caz ca nu ar mai fi altceva, as spune ca Live 8 ar fi un mod destul de bun de a spune stop, pentru ca ar fi in timpul unui concert organizat pentru o cauza nobila.
×
Subiecte în articol: culture club cred Pink floyd