x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Povestea unui om nascut fara brate

Povestea unui om nascut fara brate

de Miruna Nicolae    |    17 Sep 2005   •   00:00
Povestea unui om nascut fara brate

"Intotdeauna sa ai fericire in inima si intotdeauna sa ai un zambet pe fata, chiar daca nu te simti fericit." Acesta este motto-ul lui Marty Ravellette, personaj al unui reality-show, care a acceptat sa stea de vorba cu Jurnalul National.

Marty Ravellette s-a nascut fara maini. Povestea lui este impresionanta, intrucat acesta a reusit sa isi intemeieze o afacere, sa se ingrijeasca singur si sa aiba o familie. "Nu este nevoie de maini" este un documentar care a putut fi vizionat si pe Reality TV.

Marty nu simte acest handicap ca pe o povara: "Nu am simtit niciodata acest handicap ca pe o povara. Cred ca pentru multi oameni aceasta problema ar fi o povara, dar nu si pentru mine". "De ce eu?", ar fi una dintre intrebarile care ne-ar fi mereu in minte. Insa Marty da si de aceasta data dovada de multa intelepciune si stapanire de sine. "Nu ma intreb acest lucru. Mai degraba ma intreb «de ce nu eu?»"

In unele tari, autoritatile nu sustin indeajuns acesti oameni. Dar in Statele Unite, Marty declara ca "exista un suport pentru oamenii cu handicap. Dar lucrul cel mai important este ca acestia trebuie sa foloseasca corect sistemul. Sunt oameni care abuzeaza de acest sistem si care nu au facut nimic cu viata lor".

FARA INHIBITII. Cunoscand esecul unui mariaj, Ravellette nu ezita sa vorbeasca fara inhibitii, motivele declarate de acesta fiind sincere, dar marcante. "Sunt doua motive pentru care nu a rezistat. Primul ar fi ca am fost oameni diferiti. De asemenea, relatia noastra a inceput sa se destrame dupa ce fiul nostru, la varsta de 4 ani, a fost ucis intr-un accident de masina. Si cred ca acesta a fost un motiv."

Refacandu-si viata, Marty are o fiica, pe care ar vrea sa o vada mult mai des. "Am o relatie buna cu fiica mea, care locuieste in Florida. Are aproape 40 de ani si doi copii. Nu ma duc foarte des in Florida, dar oricum ajung in fiecare an."

VIATA NORMALA. Probabil multi se intreaba deja ce l-a ajutat pe Marty sa duca o viata normala. Cateva dintre trasaturile de caracter care l-au ajutat au fost: "Caracterul meu, personalitatea mea si faptul ca am incercat sa ma simt la fel ca si ceilalti au fost trasaturile care m-au ajutat in viata. Suntem cu totii normali intr-un fel sau altul. Sunt o gramada de oameni care nu sunt «normali» pentru ca au tot ce-si doresc. Nu sunt normali pentru ca au renuntat la tot ce are viata de oferit. Ei obtin totul gratis… eu, nu". Un motto care il insoteste mereu este: "Intotdeauna sa ai fericire in inima si intotdeauna sa ai un zambet pe fata, chiar daca nu te simti fericit". Ceea ce l-a ajutat sa ajunga sa se descrie in trei cuvinte ca fiind: "Pozitiv, vesel si determinat".

Trecerea timpului nu este un motiv de ingrijorare pentru el, dimpotriva, este un prilej de a "invata lucruri pe care nu le-am descoperit inca".
×
Subiecte în articol: arte marty