x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premieră expozițională la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese

Premieră expozițională la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Aug 2022   •   12:22
Premieră expozițională la Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la vernisajul expoziției „Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese”, eveniment care va avea loc vineri, 12 august 2022, ora 18.00, la Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici, în Sala de Conferințe.

Acest proiect expozițional are o poveste interesantă. În Capela Muzeului Minovici au fost expuse 11 fotografii cu tânăra Principesă, poziționate de colecționarul și medicul legist Nicolae Minovici într-un cadru de însemnătate spirituală. Fotografiile Mariei din Capela vilei-muzeu o reprezentau în ipostaze apropiate de portretul ctitoricesc întâlnit în pictura murală a bisericilor ortodoxe, de pildă, ținând în mâini macheta mănăstirii Curtea de Argeș (prefigurând, într-un fel, îmbrățișarea de mai târziu a religiei ortodoxe a poporului său). Imaginile au fost îndepărtate în timpul regimului comunist din ramele în care fuseseră expuse de colecționar, rame situate la nivelul unui divan de lemn încărcat cu icoane și cădelnițe, azi rămase goale. Ca urmare a operațiunii ideologiei comuniste de ștergere a urmelor regalității, imaginile nu mai există în patrimoniul muzeului Minovici.

 

Prin recuperarea și expunerea seriei de fotografii realizate de Franz Mandy, fotograful Curții Regale, se conturează o încercare de a reprivi o parte esențială a formulei expoziționale gândită de Nicolae Minovici. Reproduceri după imaginile care au dispărut, prin gestul aproape iconoclast al regimului comunist, sunt oferite publicului pentru a fi reprivite. Expoziția nu își propune o simplă „readucere la normal” și o corectare a gestului invaziv, dimpotrivă, pune în prim plan și subliniază efectul devastator al acestuia. Recuperarea vizează nu doar un aspect esențial al expunerii originale, cât și a imaginii în epocă a Principesei Maria și, ulterior, a „Reginei tuturor românilor”.

 

Expoziția aduce în discuție teme legate de patronajul artistic, gustul pentru artele decorative și decor interior al Reginei Maria, accentul fiind pus cu precădere asupra perioadei de început de secol. Promovarea portului popular românesc și a artelor noastre tradiționale a fost strategia Casei Regale pentru formarea și întărirea legăturii cu poporul de adopție, dar și pentru încercarea de a clădi o economie și o industrie casnică cu rădăcini autohtone. Prin prisma personalității creative, Maria a fost în mod natural atrasă de arta decorativă, implicit de arta populară a românilor, pe care a sprijinit-o și colecționat-o deopotrivă. La centenarul Încoronării de la Alba Iulia, ne amintim de personalitatea Reginei Maria, în special prin prisma anilor de acomodare și de formare a celei care avea să devină o figură emblematică pentru istoria României.

Curatori: Mădălina Manolache și Ionuț Banu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici - Muzeul Municipiului București.

Expoziția „Sub însemnul regalității: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici” va putea fi vizitată la sediul muzeului, situat pe Strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 1, până pe data de 27 noiembrie 2022, conform programului: miercuri-duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare).

 

×