x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premieră în filatelia românească – Tablele Legii, Legile Lumii

Premieră în filatelia românească – Tablele Legii, Legile Lumii

12 Aug 2013   •   15:19
Premieră în filatelia românească – Tablele Legii, Legile Lumii
Continuând seria emisiunilor dedicate istoriei şi religiei, Romfilatelia aduce în prim plan o personalitate marcantă a istoriei universale, vrednică de respectul generaţiilor trăitoare de-a lungul mileniilor şi cu o influenţă covârşitoare asupra întregii lumii- Moise.

Intitulată sugestiv Tablele Legii, Legile Lumii, emisiunea este alcătuită din 4 mărci poştale care ilustrează elemente esenţiale ce au influenţat puternic viaţa poporului evreu şi conceptele religioase ale altor popoare.

Astfel, un timbru reproduce imaginea unui desen realizat după statuia lui Moise, operă a marelui sculptor Michelangelo Buonarroti; pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,40 lei sunt ilustrate Tablele Legii, scrise în piatră de Dumnezeul evreilor şi având textele celor Zece porunci. Imaginea redată aparţine Sinagogii Podul Mogoşoaiei din Bucureşti; mai este timbrul care prezintă imaginea unui Chivot (Sinagoga Mare din Bucureşti) reprezentând spaţiul din Sinagogă unde sunt păstrate sulurile Legii (TORA); pe cel de al patrulea element al emisiunii este ilustrată imaginea mănăstirii Sfânta Ecaterina, ridicată pe muntele Sinai şi având altarul pe locul unde Moise a auzit pentru prima dată cuvintele Lui Dumnezeu rostite din flăcările focului, provenite de la un rug care nu se transforma în cenuşă.

Alături de cele 4 timbre, emisiunea mai conţine şi un plic prima zi, iar  produsul special al acestei emisiuni este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 540 de exemplare şi în condiţii speciale.

Totul va fi pe piaţă din  14 august.




×