x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera la mare - Love story tiganesc

Premiera la mare - Love story tiganesc

de Claudia Daboveanu    |    11 Apr 2006   •   00:00
Premiera la mare - Love story tiganesc

Patima, betie de culori, o poveste frumoasa: spectacolul "Satra", a carui premiera a avut loc la Teatrul National Constanta, face sali arhipline. Artizana succesului este regizoarea Beatrice Rancea.

Asa cum pesemne v-ati dus cu gandul, spectacolul constantean are mare legatura cu filmul omonim regizat de regretatul Emil Loteanu. Beatrice Rancea si Demeter Andras au adaptat pentru teatru scenariul celebrei pelicule. O tentativa fara precedent, cel putin in repertoriul teatral romanesc.

CIFRE. O idee pusa in practica in doar o luna si jumatate, cu 14 ore de stat in teatru (masinistii) si cel putin zece (artistii). Ca tot suntem la capitolul cifre, aflati ca in scena joaca 90 de actori, dar ca desfasurarea de forte presupune 110 oameni: angajati ai teatrului, actori imprumutati sau artisti varstnici, pe care regizoarea i-a invitat in acest spectacol. Creatoarea superbelor costume, Liza Panait, a muncit patru luni pentru toate cele 110 straie tiganesti, deloc usor de realizat. Nu de alta, dar n-a precupetit nici imaginatie, nici efort, nici material: pentru o singura fusta a consumat 50 de metri de material!

PITORESC. Muzica - adica partitura originala a filmului - e autentic tiganeasca, cantata live, atat instrumental, cat si vocal. Actrita din rolul principal (Rada) e de etnie rroma, o cheama Lavinia Raducan si e studenta in anul V la Conservatorul timisorean, sectia canto. Cuvintele melodiilor sunt cantate in limba tiganeasca vorbita-n Rusia, iar textul are insertii din limba rromilor de pe la noi. Responsabili pe partea reusitei muzicale sunt Eugen Doga (prelucrare) si Dorina Crisan Rusu (regie muzicala). Decorurile poarta semnatura lui Jozsef Werner si sunt un pandant nepretuit al tabloului pe care l-a imaginat cu mult bun-gust, prin costume, Liza Panait. Daca pare floare la ureche, iar pe scena nu se simte nici urma de piedici pe care echipa le-a intampinat la repetitii, aflati ca ele au existat: "A fost greu, mai ales cu partea tehnica: lavaliere care sa capteze si sa redea fidel sunetul, pentru atatia oameni. Apoi, sa strangi laolalta atatia actori, ai teatrului sau imprumutati. Rolurile principale (Rada si Zobar) sunt interpretate de Lavinia Raducan si Andras Demeter de la Timisoara", spune Beatrice Rancea.

Ce-a iesit ati vazut sau veti vedea (mai cu seama ca spectacolul e posibil sa fie adus in scurta vreme pe scena Nationalului bucurestean): un show pitoresc de doua ore si jumatate.

×
Subiecte în articol: arte