x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera - Serial despre razboiul din Irak

Premiera - Serial despre razboiul din Irak

04 Aug 2005   •   00:00
Premiera - Serial despre razboiul din Irak

O televiziune americana prin cablu difuzeaza, incepand din aceasta saptamana, un serial de fictiune consacrat razboiului din Irak, o premiera in istoria televiziunii americane, deoarece conflictul este in curs.

CAMPANIE. Precedat de o ampla campanie publicitara, "Over There", care a debutat aseara pe canalul FX cu primul dintre cele 13 episoade, va prezenta razboiul din punctul de vedere al unei echipe de opt tineri soldati americani. Fragmente din primul episod arata soldatii, sase barbati si doua femei, parasindu-si familiile pentru a se alatura detasamentului lor. Fiecare dintre ei s-a inrolat din motive diferite: unul spera sa-si finanteze astfel studiile, altul a intrat in armata pentru ca nu a fost primit intr-o corala etc. Una dintre femei lasa acasa un sot si un copil mic. Serialul este produs de Steve Bochco, care si-a mai pus semnatura pe seriale politiste foarte realiste, precum "Hill Street Blues" si "NYPD Blue".

ISTORIE. FX face parte din grupul Fox, ramura a News Corp, grupul media al magnatului australo-american Rupert Murdoch, care a sprijinit deschis invadarea Irakului. Presedintele FX, John Landgraf, a negat insa ca ar vrea sa transmita un mesaj politic, insistand asupra laturii umane a serialului. "Cand scenaristii au inceput sa contureze personaje de soldati, orice semn de intrebare privind necesitatea prezentei acolo a disparut", a afirmat Landgraf, citat de Entertainment Weekly.

PREMIERA. Este pentru prima oara cand o televiziune americana difuzeaza un serial despre un conflict in curs de desfasurare. "M.A.S.H" a inceput sa ruleze in 1972, inainte de sfarsitul razboiului din Vietnam, dar actiunea serialului se desfasura in timpul razboiului din Coreea (1950-1953). In total, 1.768 de soldati americani au murit in Irak de la inceputul conflictului, in martie 2003, potrivit AFP, citat de Mediafax.

×
Subiecte în articol: arte