x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera - Tudor Chirila, rege si nebun

Premiera - Tudor Chirila, rege si nebun

de Miruna Mihalcea    |    29 Oct 2005   •   00:00
Premiera - Tudor Chirila, rege si nebun

"Ferdinand al VIII-lea, Regele Spaniei", in regia si adaptarea Iarinei Demian, dupa "Insemnarile unui nebun" de N.V. Gogol. Premiera oficiala, astazi si maine, la Sala Studio a Teatrului de Comedie. Motto-ul pe care actrita si regizoarea Iarina Demian l-a ales ca sa ilustreze, in cateva cuvinte, esenta nebuniei, in general, si esenta frumoasei si profundei nebunii a acestui spectacol, in particular, este acesta: "Daca i se pare cuiva, intre voi, ca este intelept in veacul acesta, sa se faca nebun, ca sa fie intelept" (1 Cor. 3, 18).

RASU’, PLANSU’. Tanarul nonconformist, dar mai ales ne-conformist. Artistul care transforma totul intr-o metoda de-a se opune limitarilor. Artistul care plange acolo unde se rade si rade acolo unde se plange, ca sa fie sigur ca nu rateaza nici un punct de vedere. Nici o fateta a vietii redusa la situatie. Protagonistul spectacolului care, atunci cand s-a intalnit prima data cu personajul sau, Axenti Ivanovici, a ras. "In hohote. Apoi, m-a facut sa plang. Intr-un final, a tacut. Am tacut si eu...", spune el. Dupa experienta "nebuniei" lui Gogol, Tudor Chirila e actorul care s-a regasit perfect in rolul lui. Pentru ca-i aduce aminte de monologul care i-a refuzat admiterea la Teatru, acum 8 ani. Pentru ca e textul lui Gogol, pentru ca e esenta ruseasca care-l apropie de propria sa descendenta ruseasca. Pentru ca, a spus el, miscat, la conferinta de presa care anunta premiera spectacolului, "e cel mai important rol din viata mea. E poate cel mai frumos cadou pe care l-am primit in ultimii ani".

POVESTE VECHE, ECHIPA NOUA. Alaturi de Tudor Chirila care, printre multumiri a strecurat si o marturisire, in parte regret, in parte satisfactie, "Eu n-am mama, am regizor!", in spectacol au fost distribuiti studenti la actorie sau tineri absolventi: Adina Andrei si Alina Grigore, ambele in rolul Mavrei si al Sophiei, pe rand, "Ca sa nu se supere nici una. Amandoua sunt la fel de bune", spune regizoarea, incantata de proaspata sa echipa de actori, Paul Ipate, Alexandru Potoceanu, Alexander Mustata si Adrian Nour.

×
Subiecte în articol: arte