x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Prima carte de bucate din Tara Romaneasca

Prima carte de bucate din Tara Romaneasca

de Sebastian S. Eduard    |    22 Noi 2006   •   00:00
Prima carte de bucate din Tara Romaneasca

Astazi se lanseaza la Gaudeamus un nou produs marca Jurnalul National - "Carte de bucate", de Maria Maurer. Aparut pentru prima data la 1849, volumul cuprinde "190 de ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate si cum se pastreaza lucruri pentru iarna, toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice". Alte surprize va asteapta zi de zi la standul nostru.

Jurnalul National va avea o multime de evenimente pe toata perioada Targului Gaudeamus. Carti, albume foto, intalniri cu editorialistii si colaboratorii nostri, lansari de albume muzicale - iata oferta pe care o facem, asteptandu-va si invitandu-va la standul 46.

Evenimentul zilei de maine este, cu siguranta, lansarea cartii de bucate a Mariei Maurer. Tiparita in cel putin cinci editii, intre anii 1849-1870, cartea Mariei Maurer - profesoara de menaj la un pension de fete bucurestean - atrage atentia prin grija cu care autoarea isi concepe retetele, capitolele si intreaga carte, pentru a veni in spijinul "iubitelor elevele", care urmau sa intre curand in randul femeilor maritate. Cele "190 de ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate" - toate "alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice" - sunt, in buna parte, valabile si astazi, asa cum ar putea-o proba orice maestru bucatar. In continuarea zilei de astazi, de la ora 17:30, sunteti invitati la sesiunea de autografe a CD-ului Flacara. Vor participa artisti prezenti pe compilatie.

JOI. Ziua de joi este dedicata ultimului supliment din familia Jurnalului National - Ski Expres, care va fi lansat oficial la ora 12:00. La ora 15:00 Jurnalul Digital iti va prezenta ultimul program de invatare, "Softwin intuitext". La ora 17:30, Dinu Olarasu va fi prezent la standul Jurnalului National cu ultimul sau album, "Altcumva".

VINERI. 40.000 de detinuti, 40 de inchisori. O lume unde nu sunt ingeri. O lume in care putini sunt cei care au patruns vreodata si au "aruncat un ochi" prin vizeta. Jurnalul National a realizat o campanie fara precedent in mass-media: "Lumea interzisa", cu bune si mai putin bune, cu situatia actuala a inchisorilor din Romania, cu povesti adevarate tinute prizoniere intre gratii. Va invitam la aceasta lansare vineri, la ora 16:00. Si tot vineri, la ora 17:30, Jurnalul National va lansa cel de-al doilea volum din ciclul "Cantecele noastre toate". Vor fi prezenti la stand, pentru autografe, George Nicolaescu si Margareta Paslaru. Primul va sustine si un microrecital.

SAMBATA. Este ziua in care va dam intalnire cu Ion Cristoiu si Tudor Octavian, reputatii nostri editorialisti, pentru ca spre dupa-amiaza, la ora 16:00, Nicu Alifantis sa va incante cu "Vinyl Collection", cel mai recent produs al sau.

DUMINICA. Va puteti intalni din nou cu editorialisti si colaboratori ai Jurnalului National. Vor fi prezenti la stand Lucian Mandruta, Dan C. Mihailescu, Gabriela Vranceanu Firea, Tudor Octavian. Dupa-amiaza la ora 14:30, se vor lansa ultimele doua produse ale Jurnalului: Volumul Colectia colectiilor (II) si albumul Fotografie de Jurnal.

STATISTICI
Targul reuneste circa 400 de edituri si institutii de invatamant. Targul va fi deschis de miercuri pana sambata intre orele 10:00 si 19:00 si duminica intre orele 10:00 si 16:00. Intrarea va fi libera. Doua linii speciale RATB vor circula pana la Piata Presei Libere, cu plecare din Regie (linia 603) si de la Piata Romana (linia 631). Elevii si studentii vor putea circula gratuit pe aceste linii, pe baza carnetelor elev/student. Traseele nu sunt intamplatoare: un sondaj realizat intre vizitatori au absolvit o institutie de invatamant superior.
STRAINI
Gaudeamus este targul la care vor veni mai multi invitati straini. Peter Collett vine pentru a-si lansa in Romania "Cartea gesturilor europene" (Editura Trei). Collet este licentiat in psihologie la Universitatea Natal si a obtinut doctoratul la Oxford. Ultimul lui volum, "Cartea gesturilor" s-a vandut la noi in peste 30.000 de exemplare, iar primul tiraj s-a epuizat intr-o saptamana. Lansarea va avea loc sambata, la ora 16:00. Un alt nume cunoscut care vine la Gaudeamus este autorul irakian Sami Michael. El va lansa vineri, la ora 13:00, ultimul sau roman "O iubire la Bagdad" (Editura All).
×
Subiecte în articol: arte