x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Proiect ambitios - Sparge barierele

Proiect ambitios - Sparge barierele

de Raluca Grintescu    |    30 Iun 2006   •   00:00
Proiect ambitios - Sparge barierele

Lansarea albumului "Loc lipsa", turneu in 36 de cluburi, concerte in strainatate, iar lista continua… Cum au reusit? Ei bine, aflati chiar de la Richard Constantinidi, "catalizatorul" trupei Luna Amara.

Jurnalul National: De la inceputul acestui an, ati fost in focuri… Cum ati reusit sa depasiti stresul si oboseala?
Richard: Nu am reusit. Neavand masini personale sau un microbuz al formatiei, am depins in mare masura de legaturile CFR (care sunt mizerabile!). Am facut o pauza de odihna de Sfintele Sarbatori de Paste si acum, in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Germania.

Este cel mai mare turneu de cluburi organizat vreodata in Romania. Cum ati atins aceasta performanta?
Inainte de Revolutie nu existau cluburi de acest gen. Foarte multe s-au deschis in ultimii doi ani de zile. Formatiile consacrate nu obisnuiesc sa faca turnee de cluburi. In strainatate, cota unei formatii reprezinta numarul cantarilor si cifra publicului prezent. O data cu aparitia celui de al doilea album am hotarat sa facem un turneu inedit de cluburi, autofinantat din banii de bilete.

Reactia publicului?
S-au bucurat foarte mult cei din localitatile unde Luna Amara nu a mai cantat niciodata (Baia Mare, Deva, Lugoj, Resita, Sighisoara, Suceava) sau unde nu am mai ajuns de ani de zile (Campina, Satu Mare, Tg. Mures). Faptul ca o formatie ca Luna Amara are posibilitatea sa sustina cate trei, patru concerte saptamanal ajuta artistii cu exercitiul muzical in grup.

Ce experiente v-au emotionat cel mai tare in acest traseu?
Probabil cel mai emotionant moment pentru un artist este atunci cand merge intr-un oras complet nou si vede un public numeros la concertul lui. Viceprimarul din Resita ne-a invitat in biroul lui la o cafea si ne-a invitat seara la masa; conferinta de presa din Sibiu s-a tinut in limba engleza datorita numarului excesiv de mare de reporteri straini, aflati in localitate la Festivalul International de Teatru. La Vatra Dornei patronul clubului ne-a cazat la el acasa; la Resita ne-am trezit cazati in casa unui fan; mereu suntem in contact cu oamenii care ne asculta muzica si asta ne ajuta sa ramanem ancorati in realitate.

Pe cand urmatorul album?
Trupa se afla in sala de repetitie si finalizeaza ideile unor piese noi. Casa de discuri doreste un material 100% unplugged si probabil acesta va fi urmatorul pas.

Dupa sapte ani de obstacole si succese, ati reusit sa deveniti "lideri de opinie"… Ce ar mai fi de facut?
Trebuie sparte toate barierele invizibile. Luna Amara nu este inca "mainstream". Vreau sa avem turnee in cluburi din Europa si un circuit de festivaluri afara; sa cantam in Anglia si peste Ocean; sa fim difuzati la un post tv muzical din afara... daca cei din tara nu ne apreciaza creativitatea artistica. Am fost contrariati si uimiti ca am fost nominalizati la Premiile MTV Romania 2006 in categoria "Cel mai bun artist rock", desi acelasi post tv nu a difuzat clipul de promovare al albumului nou, "Loc lipsa", in care apare si Ombladon.

CEI MAI FIDELI FANI
Cei care au inteles ca singurul mod in care ne pot sustine este cumparand biletul de fiecare data la concerte si albumul original sunt fanii cei mai fideli. Asa cum avem un anumit segment de public care masoara costul biletului in sticle de bere (un bilet de 10 ron = 4 beri la halba...), asa si casa de discuri masoara succesul unei formatii in unitati vandute. Ca Luna Amara sa scoata inca un clip... inca un album si sa ramana prezenta in ochiul publicului, trebuie sa dovedim casei de discuri ca merita sa investeasca in noi in continuare. Este greu ca o formatie formatoare de opinii si cu mesaj social, cum este LA, sa evite compromisurile industriei daca nu are suficienti fani adevarati.
×
Subiecte în articol: culture club luna amară