x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Promenadă lirică in aer liber

Promenadă lirică in aer liber

de Claudia Daboveanu    |    25 Aug 2007   •   00:00
Promenadă lirică in aer liber

Astă-seară, de la ora 21:00, pe esplanada din faţa clădirii Operei Naţionale Bucureşti are loc o premieră: concertul "Promenada Operei", susţinut de artişti lirici şi muzicieni romăni consacraţi.

Bijuterii muzicale - in faţa ONB se căntă Verdi şi Bizet


Astă-seară, de la ora 21:00, pe esplanada din faţa clădirii Operei Naţionale Bucureşti are loc o premieră: concertul "Promenada Operei", susţinut de artişti lirici şi muzicieni romăni consacraţi.

Vreme de peste două ceasuri, acordurile muzicii clasice vor răsuna in aer liber, in locul plin de poezie din Bd. Kogălniceanu. Acest concert extraordinar este un preambul al unui eveniment care va avea loc in octombrie la Sibiu, Capitala Culturală Europeană.

CONCERT GRATUIT. Spectacolul de la Sibiu se va numi "Viva Opera" şi va fi susţinut in cadrul "Galei de Operă". Pănă atunci, la evenimentul bucureştean din această seară sunt aşteptate căteva mii de spectatori. "Spectacolul organizat la Bucureşti pentru Capitala Culturală este o premieră pentru colectivul Operei Naţionale. Programul concertului este excepţional. Se vor cănta arii din Tosca, La Traviata, Carmen, Trubadurul şi din multe alte opere celebre. Fiind gratuit, ne aşteptăm să avem prezenţi 2.000-3.000 de spectatori", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. MCC este finanţatorul acestor două manifestări culturale.

ARII CELEBRE. Pentru că stagiunea teatrală rămăne incă inchisă căteva săptămăni, evenimentul din această seară se doreşte a fi unul cu miză dublă. Pe de-o parte, atragerea spre muzica bună a publicului larg, in viitoarea stagiune, prin interpretarea unor arii celebre, pe de altă parte, inaugurarea unei serii extinse de "promenade" - evenimente muzicale realizate in aer liber - , urmănd modelul instituţiilor de gen din Europa, precum Operele din Londra, Paris, Roma, Viena, Berlin, Madrid, Praga etc. Publicul va avea posibilitatea de a asista la un regal liric ce va cuprinde o suită de bijuterii muzicale, printre care: "Casta Diva" (Vicenzo Bellini), "La Donna e mobile" (Giuseppe Verdi), "Habanera" (Georges Bizet), "Vissi d’arte" (Giacomo Puccini), "Figaro" (Wolfgang Amadeus Mozart), "Corul Ţiganilor" (Giuseppe Verdi), "Valsul Julietei" (Charles Gounod) etc. Pe cei care nu vor rezista tentaţiei de a merge la Sibiu, pentru "Gala de Operă", ii anunţăm că acest eveniment va fi de fapt un maraton desfăşurat in perioada 15-21 octombrie.

Â

Stele

La Bucureşti, "Promenada Operei" va etala o pleiadă de solişti ai ONB, printre care: Oana Andra, Dorina Cheşei, Mariana Colpoş, Felicia Filip, Mihaela Stanciu, Iordache Basalic, Pompeiu Hărăşteanu, Ştefan Ignat, Ionuţ Pascu. Işi dau concursul corul ONB, pregătit de maestrul Stelian Olariu, şi orchestra teatrului. Manifestarea se va desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Evenimentul de la Sibiu va mai găzdui spectacole ale Operei de Stat din Viena şi ale Academiei Baroce Europene din Ambronay.

×
Subiecte în articol: arte