Justiţia franceză a estimat miercuri că un lot de 37 de manuscrise ale filosofului român Emil Cioran, descoperite de o întreprindere de debarasare, aparţin patroanei acelei societăţi şi nu Cancelariei Universităţilor din Paris, care a revendicat proprietatea asupra lor, informează AFP.
În decembrie 2005, Cancelaria Universităţilor din Paris a obţinut în ultimul minut de la Curtea de apel decizia ca Hotel Druot să suspende vânzarea manuscriselor la licitaţie.
Manuscrisele litigioase au fost plasate atunci sub sechestru. Ele cuprind cinci versiuni din "Despre neajunsul de a te fi născut", una din operele majore ale lui Cioran, caiete cu note pregătitoare ale altor cărţi, "Sfârtecarea" (1979) şi "Mărturisiri şi anateme" (1987), precum şi 18 caiete inedite conţinând amintiri şi reflexii ale lui Cioran, din 1972 până în 1980. Sesizat de Cancelaria Universităţilor din Paris, tribunalul marii instanţe a Parisului a estimat miercuri că instituţia este "lipsită de orice drept asupra manuscriselor litigioase", iar comerciantul − Simone Baulez – "va putea dispune liber" de ele. Cu cinci luni înainte de moartea lui Cioran, în februarie 1995, prietena sa, Simone Boue, a scris cancelarului Universităţilor din Paris pentru a-i spune că doreşte să doneze bibliotecii Jacques Doucet manuscrise ale lui Cioran. În septembrie 1997, la moartea Simonei Boue, legatară universală a lui Cioran, fratele ei a făcut un inventar al apartamentului său, dar nu a găsit niciun manuscris. Semnatară a unui contract de debarasare, Simone Baulez a regăsit ulterior într-o pivniţă lotul de manuscrise. Ignorând valoarea lor, ea le-a încredinţat unui comisar evaluator de la casa de licitaţii Drouot pe care îl cunoştea pentru a le vinde.
Miercuri, tribunalul a amintit că − Cioran fiind decedat în iunie 1995 − Simone Boue nu era proprietară a manuscriselor când s-a angajat să le doneze Cancelariei Universităţilor.
Citește pe Antena3.ro