x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Raduta Christiana. Fisa de internare

Raduta Christiana. Fisa de internare

17 Mar 2005   •   00:00

LUIZA LUPU - C(RAMPE)
Poezie: "Cazand ca frunzele, amintirile ma tot cheama/ Mergand prin toamna, anotimpul incepe sa se faca gri/ Cazand ca un trandafir, sentimentele mi se tot arata/ Tot timpul pe care-l avem impreuna se duce departe/ Mergand pe raul inghetat o umbra ma urmareste/ Trandafiri cazand, pene cad, niciodata nu ma lasa libera". Diagnostic: delirium tremens (amintirile care cad ca frunzele, o tot cheama pe pacienta, sentimentele pacientei cad ca niste trandafiri, timpul pe care pacienta il are se duce tot mai departe, pacienta merge pe raul inghetat - evidente tendinte suicidare si de relationare cu realitatea inconjuratoare - mania persecutiei - pacienta are tot timpul senzatia ca o urmareste o umbra, niciodata trandafirii si penele n-o lasa singura - , scurtcircuitari de memorie (sentimentele i se tot arata, deci, practic, pacienta uita, dar eforturile de anamneza o salveaza de la epiloguri dramatice, cine stie pentru cat timp).

Raduta Christiana, fisa medicala: am tinut pacienta sub urmarire o perioada de doua saptamani, timp in care am reusit sa-i conturam profilul psihologic, pe baza caruia am pus diagnosticul. Pacienta are serioase probleme de decriptare a imediatei ei proximitati. Desi noi nu vedeam nimic, ea se tot inghesuia intr-un colt. Starile halucinante au fost, probabil, induse si de medicamentele puternice administrate, dar nu trebuie omisa starea deplorabila a pacientei la internare.

Am incercat noi insine aceste pilule si trebuie sa spunem c-am vazut ba serpi (uneori balauri), ba flacari, ba ape care se varsa peste tine (in cazul meu, peste mine). Starile de acalmie sunt scurte, dar, din pacate, delirium tremens revine in forta. Nu putem administra mai mult de un tub de pilule pe zi, deoarece ne este teama de efectele pe care o supradoza le-ar putea avea asupra pacientei.

Pacienta se zvarcoleste si se rostogoleste in episoade repetate si zilnice, mai ales la trei-patru ore de la administrarea pilulelor. De obicei, ea isi insoteste rostogolirile cu un "lalalalala" ciudat. In camera ei, pacienta compune versuri care-i evidentia-za starea. Ne temem sa-i punem diagnosticul de schizofrenie, dar totusi, am putea sa-i administram niste paracetamol pentru starile de evidenta oligofrenie.

Propunem, ca proba, strofa a doua, de unde reiese ca evidenta obsesia pacientei pentru cadere. Ele au fost scrise in limba engleza, dar le-am tradus ad literam pentru colegii nostri care nu stiu decat rusa: "Cazand ca ploaia lacrimile sunt atat de curgatoare/ Mergand pe raul stralucitor visand noapte si zi/ Cazand ca un trandafir imi tot amintesc/ Fiecare stea pe care am cantat-o impreuna, mergand tot drumul...". Pe urma revine obsesia cu trandafirii si penele care cad peste pacienta.

Sincer, pacienta nu are sanse de supravietuire.
×
Subiecte în articol: arte pacienta