x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Raymond Chandler, clasicul...

Raymond Chandler, clasicul...

de Sebastian S. Eduard    |    09 Dec 2010   •   20:50
Raymond Chandler, clasicul...

141819-32-35tv-137.jpgNemira a inaugurat recent seria de autor Raymond Chandler. „Adio, iubito” şi „Play-back” sunt cele două volume propuse.

„Adio iubito” spune povestea lui Moose Malloy, cel care, cu opt ani în urmă, trăia cel mai frumos vis: ur­ma să o ia în căsătorie pe răpitoarea roşcată Vel­ma. Însă planurile lor sunt zădărnicite de acuzaţiile de jaf armat, susţinute de probe înscenate cu abilitate. După is­pă­şirea pedepsei... Malloy e din nou liber şi prima sa do­rin­ţă este de-a o reîntâlni pe Velma. Dar, într-o zi ca­ni­­c­ulară, îl întâlneşte întâmplător pe Marlowe, care se oferă să-l ajute. Târât dintr-o speluncă în alta, în cău­tarea Velmei, Marlowe ajunge să se confrunte atât cu gangsteri periculoşi, gata oricând să tragă fără să pună întrebări, cât şi cu poliţişti corupţi. Iar în scurt timp ceea ce începuse ca o simplă căutare a unei persoane dispă­rute devine o chestiune de viaţă şi de moarte...

Cel de-al doilea volum propus, „Play-back”, conti­nuă po­vestea detectivului Marlowe. De data aceasta sarcina sa este de a urmări o splendidă roşca­tă care că­lătoreşte sub numele de Eleanor King. În realitate, o cheamă Betty Mayfield, iar Marlowe o însoţeşte din umbră până la orăşelul de coastă Es­me­ralda, din Cali­fornia. Acolo, însă, nimeni nu suflă un cuvânt la auzul întrebărilor lui Marlowe. Însă Mayfield este urmă­ri­tă şi de un al doilea bărbat, care a recunoscut-o în trenul ce o ducea spre vest. Misteriosul personaj vrea să o şan­ta­je­ze dar, în timp ce Marlowe le dă târcoale prin Es­me­­ralda, şantajistul sfârşeşte mort în camera ei de ho­tel. Speriată, Betty, „obiectivul” lui Marlowe, îi cere ajutorul. Şi, pentru prima oară în ca­rie­ra sa, detectivul se hotărăşte să ajute persoana pe care trebuia să o ur­mă­reas­că şi să se întoarcă îm­potriva clientului care îl an­ga­jase.
„Chandler nu este doar cel mai bun scriitor de romane hard boiled cu detectivi particulari. Este unul dintre cei mai buni autori ai secolului al XX-lea – punct”, scrie Library Journal.

Semnale editoriale
Fata de hârtie – Ed. Allfa
Tom Boyd este un scriitor celebru, aflat în pană de inspiraţie. Billie este o tânără fru­moa­să şi rebelă, cu un simţ al umorului neobişnuit. Dar mai e un amanunt: Billie este chiar eroina romanelor lui Tom. Într-o noapte, când el se afla pe buza prapastiei, ea prinde viaţă. Şi îi adu-ce o veste tulburătoare: dacă el nu mai scrie, ea va muri. Astfel începe o călătorie halucinantă, în care Tom trebuie să-şi recapete inspiraţia, ca să poată salva viaţa femeii de care tocmai se îndrăgosteşte.

Confesiunile unui asasin economic – Ed. Litera
Asasinii economici, scrie John Perkins, sunt profesionişti extrem de bine plătiţi care es­crochează de mili­arde de dolari, ţări din întrega lume. Ei redirecţionează bani de la Banca Mon­dială, de la agen­ţia SUA pentru Dezvoltare In­ter­naţională (USAID) şi de la alte or­ganizaţii străine de „ajutor” către sei­furile corporaţiilor şi către buzu­narele puţinelor familii bogate care controlează resursele naturale ale planetei. Mijloacele lor sunt variate, de la rapoarte financiare fraudulo­a­se, alegeri trucate, mită şi şantaj, la sex şi crimă.

Armata, mareşalul şi evreii – Ed. Rao
„Aşa cum mă aşteptam,  cartea a fost întâmpinată cu ură, violenţă de lim­baj şi acuze din partea extremiş­ti­lor români şi evrei. Pe de o parte, unii nu-mi iertau înfăţi­şa­rea clară şi coe­ren­­tă a erorilor mareşalului An­tonescu, gravele sale deficienţe de conducere, iar pe de altă parte, extremiştii evrei mă atacau pentru de­mon­tarea profesionistă a propagandei sovietice din care aceşti extremişti se hrănesc. (...) Mi-am dat sea­ma foarte curând că opera mea atin­sese esenţa lucru­rilor, că efortul meu de a rămâne cât mai obiectiv lovise direct în hrana pro­pagandistică a ex­tremismului ambelor tabere”, scrie Alex Mihai Stoenescu.

×
Subiecte în articol: arte