x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Realităţi teatrale diferite la Bucureşti

Realităţi teatrale diferite la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    16 Oct 2008   •   00:00
Realităţi teatrale diferite la Bucureşti

Pe măsură ce se apropie Festivalul Naţional de Teatru (FNT), ni se dezvăluie tot mai mult un univers cultural în care suntem invitaţi să-l cunoaştem şi să-l explorăm.




Pe măsură ce se apropie Festivalul Naţional de Teatru (FNT), ni se dezvăluie tot mai mult un univers cultural în care suntem invitaţi să-l cunoaştem şi să-l explorăm. Manifestarea, desfăşurată între 1 şi 10 noiembrie la Bucureşti, are, pe lângă seria lungă de evenimente importante privind arta spectacolului din România, un punct forte şi anume: prezentarea unor importante spectacole din străinătate care punctează "noile tendinţe în teatrul lumii".
Producţiile străine sunt reunite sub genericul "Realităţi teatrale diferite". Cred că vor pierde mult cei ce nu vor merge să vadă şi spectacolele invitate de pe alte meleaguri. Chiar dacă numele realizatorilor nu au răsunet pe posturile de televiziune, chipurile lor nu apar în presa noastră, surprizele vor fi de proporţii.

ARTISTUL, INTERESAT DE TRECUT
FNT se va deschide cu "Sunetul tăcerii/ The Sound of Silence" (Teatrul Nou din Riga), un spectacol care poartă semnătura regizorului leton Alvis Hermanis. Este acelaşi creator care a dat naştere spectacolului "Viaţă lungă", prezentat la Bucureşti în primăvara anului trecut în cadrul Festivalului B-FIT, organizat de ArCuB. Puţină lume a văzut acea montare, căci
s-a jucat cu publicul pe scenă (sala de la Grădina Icoanei a Teatrului Bulandra), numărul spectatorilor fiind redus, însă jocul actorilor, regia, scenografia, muzica, au săpat adânc în memoria publicului. Era ceva foarte apropiat nouă din trecutul nu prea îndepărtat care ne-a fost comun. Prestaţia artistică a fost dincolo de orice închipuire.
Aştept să văd la 1 noiembrie o producţie la fel de impresionantă, cu atât mai mult cu cât criticul Cristina Modreanu, directorul FNT, afirmă că "Sunetul tăcerii" este un spectacol luminos, compus din muzică şi stări, nu din cuvinte, care face să iasă la iveală partea romantică a fiinţei noastre. Este în sine "un pas spre lumină", precum îşi defineşte regizorul această creaţie ce are la bază muzica scrisă de "Simon and Garfunkel", cei ce reprezentau în anii ’60, după cum spune acelaşi Alvis Hermanis, "utopia absolută, sentimentele romantice ale anilor ’60".
Pasionat de trecut, Hermanis creează în scenă "chipuri live" pe muzica "Simon and Garfunkel", într-o încercare "de reconstituire a unei fresce din viaţa tinerilor din acele timpuri, timpuri de care ne este adesea dor", după cum descrie selecţionerul spectacolelor din festival, Cristina Modreanu.
Acest spectacol a fost văzut şi apreciat, în vara acestui an, la Festivalul de la Napoli şi la Festivalul de Teatru de la Helsinki. La Bucureşti sunt programate trei reprezentaţii (1, 2 şi 3 noiembrie) pe scena sălii Mari a Teatrului Naţional. O întâlnire cu regizorul va avea loc la 3 noiembrie, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică.
Are 43 de ani. Specialiştii în domeniu susţin că ar fi cel mai important regizor al generaţiei sale în teatrul european. Deşi a absolvit Arta Actorului la Conservatorul de Stat din Riga, Alvis Hermanis a fost atras de regie, începând să monteze spectacole în 1990. Chiar de la primele spectacole a impresionat publicul european. Critica internaţională i-a acordat anul trecut prestigiosul Premiu "Europa –
Noi realităţi teatrale".

CLASICI LA "NOUA GENERAŢIE"
Un alt nume de referinţă în regia europeană şi care va marca, de asemenea, prima zi a FNT este creatorul Kama Ginkas, născut la Kaunas, Lituania, dar format în anii ’60 la şcoala de teatru din Leningrad (Sankt Petersburg), avându-l profesor pe un titan al artei spectacolului – Tovstonogov. Spectacolul "Călugărul negru" de Cehov, montat la Teatrul Noua Generaţie din Moscova de Ginkas, această legendă a teatrului rus, va fi prezentat la 1 noiembrie, dar şi la 2 şi 3 noiembrie, pe scena Teatrului Ion Creangă. Rolul principal în spectacolul montat cu nouă ani în urmă este deţinut de Serghei Makoveţki, un actor important în teatrul şi filmul rusesc (Artist al poporului din Rusia). El a jucat alături de Nikita Mihalkov în filmul "12" al celebrului regizor, nominalizat în acest an la Oscar, categoria cel mai bun film străin. "Călugărul negru" a fost jucat pe diverse scene ale lumii, cu un succes extraordinar.
O altă creaţie realizată de Kama Ginkas la Teatrul Noua Generaţie şi invitată în acest an la FNT este "Un poem ridicol", o adaptare după "Fraţii Karamazov", de Dostoievski – spectacol considerat monumental, realizat în 2006. Marele inchizitor va fi întruchipat de un alt renumit actor moscovit, Igor Iasulovici. Publicul este invitat să vadă acest spectacol la 5 şi 6 noiembrie, la sala Mare a Teatrului Naţional.
În cadrul festivalului, va fi lansată şi cartea tradusă în limba română "Regizorul Kama Ginkas şi teatrul provocator" semnată de Ginkas şi John Freedman (Editura UNITEXT). Evenimentul va avea loc la Cărtureşti, la data de 4 noiembrie, iar volumul va fi prezentat de criticul Marian Popescu.


Vocile străine, tot mai auzite la noi

În aceeaşi secţiune – "Spectacolele invitate din străinătate/ International Voices" – sunt incluse şi "realităţi teatrale" din Franţa, Marea Britanie, Germania, iar printre personalităţile care au promis că vor veni la festival se numără şi Richard Foreman, Rimini Protokoll, Joel Pommerat, Lev Erenburg. Vor mai putea fi văzute producţiile "Purificarea lui Constance Brown", în regia lui James Yarker (Stan’s Café Theatre Company din Birmingham, Marea Britanie), Karl Marx: Capital, volume one – Radio Play" de Helgard Haug & Daniel Wetzel (Schauspielhaus Düsseldorf), "Copilul acesta" de Joël Pommerat (Compania "Louis Brouillard" din Franţa, "Furtuna" de A. Ostrovski, regia Lev Erenburg (Teatrul Dramatic "Puşkin" din Magnitogorsk, Rusia). În deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a FNT, organizat de UNITER şi susţinut financiar de Ministerul Culturii şi Cultelor şi Primăria Municipiului Bucureşti, va avea loc în foaierul Teatrului Naţional lansarea revistei festivalului, intitulată "Scena.ro". Festivalul este structurat pe nouă secţiuni: "Spectacole româneşti de top", "Spectacole invitate din străinătate", "Debut", "Nopţile teatrului independent", "Spectacole de dans", "Conferinţele & întâlnirile FNT", "Lansări de carte", "Piaţa de teatru" şi "Ateliere". Au fost selectate pentru a fi oferite publicului 46 de spectacole, la acestea adăugându-se mai multe evenimente adiacente.

×
Subiecte în articol: arte noiembrie teatrului teatrul spectacole