x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Reality-show - "Cursa in jurul lumii"

Reality-show - "Cursa in jurul lumii"

de Adriana V. Paduraru    |    18 Aug 2005   •   00:00
Reality-show  -  "Cursa in jurul lumii"

"The Amazing Race", fratele vitreg in materie de audienta al "Supravietuitorului", vine si in Europa Centrala. Tara noastra va fi si ea reprezentata de doua "cupluri" in cursa pentru castigarea unui premiu de 100.000 de dolari.

Avand la dispozitie un buget limitat, 11 sau 12 echipe de cate doi fac inconjurul lumii in speranta ca vor ajunge primii la "comoara" de un milion de dolari.

In anul 2001, Jerry Bruckheimer a venit cu ideea de a realiza un reality-show competitie in care mai multe "perechi" sa "alerge" in jurul lumii in cautarea unor indicii care sa-i duca la destinatia finala. Cei care au raspuns "DA" invitatiei de a realiza programul au fost reprezentantii postului american de televiziune CBS. De atunci, show-ul ajuns la cel de-al optulea sezon se bucura de succes: rating de 69% pe segmentul de varsta 18-49 de ani si 11% din populatia americana.

SURORI CONCURENTE. "The Amazing Race" (mai pe romaneste "Cursa in jurul lumii") imprumuta cateva elemente din "Survivor" ("Supravietuitorul"), reality-show-ul cu care se lupta in clasamentele de audienta. Numai ca, in acest concurs, eliminarea pe baza de vot a fost exclusa. In schimb, echipa care, in fiecare etapa, nu ajunge la punctul de control este eliminata. Cursa porneste din Statele Unite si parcurge mai multe orase de pe glob. Concurentii trebuie sa urmareasca indiciile puse la dispozitie de organizatori, sa treaca pe la punctele de control si sa ajunga inapoi la locul de pornire. Echipa care ajunge prima la "linia de sosire" primeste un premiu in valoare de 1 milion de dolari.

INSTRUCTIUNI. Partenerii trebuie sa parcurga cursa impreuna, nu au voie sa se desparta sau ca continue de unul singur. Daca unul dintre coechipieri se accidenteaza nu mai poate merge mai departe, echipa trebuie sa declare forfeit. La fiecare proba, echipele primesc o anumita suma de bani, care difera in functie de dificultatea acesteia. Daca raman necheltuiti, banii pot fi "transferati" catre runda urmatoare. Iar in caz ca raman fara bani, concurentii pot incerca sa faca rost de ei oricum pot, insa nu trebuie sa violeze legile statelor in care sunt. De exemplu, se pot imprumuta de la celelalte echipe, pot cersi, isi pot vinde bunurile. In sezonul sapte a fost insa impusa o regula: fara cersit in aeroporturile americane. Indiciile si indicatiile sunt amplasate in cutii marcate de "Route Markers" (stegulete galben cu rosu), care atrag atentia competitorilor. O exceptie a fost in sezonul trei, cand steguletele erau galbene, pentru ca "Route Markers-urile" sa nu fie confundate cu steagul fostei Republici Sud-Vietnameze, tara in care s-a desfasurat una dintre runde.

PREMII. Pana acum, concurentii au strabatut continentul american, tari din Europa de Vest, Africa, Asia precum si Australia si Noua Zeelanda. Echipele eliminate au posibilitatea de a ramane in diferite locatii, pentru a se relaxa. De asemenea, participantii primesc compensatii banesti pentru timpul petrecut "fara serviciu". Pe langa succesul la public, reality-show-ul se bucura si de aprecierea "criticii". Doi ani la rand, "The Amazing Race" a batut "Survivor", fiind declarat Cel mai bun reality-show de primetime la Premiile Emmy, in 2003 si 2004. Exista unele presupuneri potrivit carora si in 2005 sunt sanse foarte mari ca programul sa castige al treilea Premiu Emmy consecutiv, pentru sezonul sapte.

"THE AMAZING RACE" LA AXN
"The Amazing Race" va fi realizata si in Europa Centrala. AXN a demarat procedurile de inscriere a concurentilor in cursa pentru 100.000 de dolari. Pana la 20 septembrie, doritori din Romania, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si Bulgaria isi pot trimite cererea de inscriere. In versiunea central europeana vor concura 11 echipe formate din cate 2 persoane. Echipele formate din doua persoane aflate intr-o relatie - sot-sotie, cei mai buni prieteni, parinte-copil sau parteneri - parcurg contra cronometru un traseu prin mai multe tari de pe glob, fiind supuse la probe fizice si intelectuale deosebit de provocatoare, fiind filmate non-stop. Formularele de inscriere sunt disponibile accesand site-ul www.axn.ro.
×
Subiecte în articol: arte