x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Realizari - Bani pentru scriitori

Realizari - Bani pentru scriitori

de Miruna Mihalcea    |    07 Feb 2006   •   00:00
Realizari - Bani pentru scriitori

Varujan Vosganian, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor Romani, prezinta realizarile si planurile bugetare intreprinse de la preluarea conducerii USR, alaturi de presedintele Nicolae Manolescu.

Jurnalul National: Cum arata, estimativ, o "harta" a bugetului USR?
Varujan Vosganian: De pilda, in 2004, veniturile bugetului au fost de circa 23 de miliarde. In 2005, ele au crescut la 27 de miliarde, iar estimarile noastre pentru 2006 sunt de 38 de miliarde. Asadar, in perioada 2004-2006, estimam ca bugetul USR va creste cu aproximativ 60%. Iar obiectivul nostru e sa dublam veniturile pana in exercitiul bugetar 2009, cand vom incheia mandatul.

De unde provin diferentele inregistrate pana acum?
Cea mai mare parte vine din administrarea timbrului literar. Iata care a fost evolutia veniturilor din timbrul literar: in 2003 - circa 600 milioane de lei, in 2004 - circa 500 de milioane, in 2005 - 2,5 miliarde. In 2006, banii proveniti din taxa de timbru literar vor atinge suma de 7,5 miliarde de lei.

Ce reactie ati avut din partea Asociatiei Editurilor?
Marturisesc ca am fost placut surprins de... resemnarea, ca ar fi greu sa spun solicitudinea lor. Unii chiar au fost remarcabil de deschisi si numesc in primul rand Editura Humanitas. Altii au fost de-a dreptul induiosatori, in sensul ca ne-au trimis bani din trecut: am primit acum doua saptamani de la cinci edituri o suma totala de 200 de milioane de lei, bani de pe vremea cand editurile nu plateau. Ce-i drept, banii ni se cuvin. Am uitat sa spun ca noi colectam acum si banii din 2003 incoace. Mai inainte de 2003 e prescriptie, deci au scapat. Dupa ce am clarificat legea, impreuna cu MCC si cu Ministerul Finantelor, de la 1 ianuarie 2006 editurile platesc timbru literar, fara exceptie. O alta parte importanta si cu totul noua priveste atragerea de bani pentru programe. Pentru 2006 avem 1 miliard de lei destinat lecturilor cu plata. De asemenea, purtam discutii cu MCC pentru a aplica si la unele programe europene ce tin de Anul Francofoniei. Estimam, in acest sens, care in 2006 sa putem atrage macar vreo 2 miliarde de lei pentru programe.

Cum ar fi?
Un program pe care il propunem acum Consiliului Uniunii e acela de a crea un fond pentru sustinerea scriitorilor pe parcursul deplasarilor in strainatate. Daca un scriitor ne prezinta o invitatie, in calitatea lui de scriitor, in strainatate, noi ii oferim 200 de euro pentru a-si achizitiona carti sau pentru a face fata cerintelor de protocol. Dar avem si o alta categorie de activitati pe care ne-am angajat sa le indeplinim si care au o destinatie sociala. Marile teme sunt asistenta sociala, pensiile si asigurarile de sanatate. La ajutoare sociale am majorat de la 1,6 miliarde la 2,5 miliarde de lei de la 2005 la 2006, iar in 2007 totalul ajutoarelor sociale care va merge catre scriitori se ridica undeva la 12-15 miliarde lei. De data asta, acesti bani vor veni de la bugetul de stat, pentru ca am trecut prin Parlament o lege care majoreaza pensiile scriitorilor cu 50% de la 1 ianuarie 2007. In aceasta privinta cred deci ca ne-am achitat onorabil fata de scriitori, iar masura se refera si la alte categorii de membri ai uniunilor de creatie. Si as vrea sa mai adaug ceva: din luna iulie, cand am venit aici, fondul lunar de salarii a crescut cu circa 66%.

AUDIT LA UNIUNE
In contextul sumelor obtinute din chiriile pe diferite locatii ale caror proprietar e USR, Vosganian a demarat o actiune de verificare retrospectiva. "Pentru hotelul din Caderea Bastiliei, fata de un contract care prevedea de azi in sase luni cate 2.800 de euro pe luna, am incheiat altul care incepe de luna viitoare si presupune 8.500 de euro pe luna. Pentru a clarifica si situatia celorlalte locatii, am angajat, la recomandarea Camerei Nationale de Audit, o firma care ne va face un audit pentru 2001-2004, pentru a stabili legalitatea si eficienta cheltuirii banilor USR.
×
Subiecte în articol: arte miliarde