x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rendez-vous pe unde hertziene

Rendez-vous pe unde hertziene

27 Mai 2005   •   00:00

Duminica, la Radio Romania Actualitati si la Romania Cultural, Teatrul National Radiofonic (TNR) prezinta trei premiere. Un mijloc ieftin si comod de a ne reintalni cu actorii si cu marii clasici ai literaturii.

  • de CLAUDIA DABOVEANU
  • CULTURA/MASS-MEDIA
  • BEBE COTIMANIS. Chiar daca nu-l vom vedea, ii vom recunoaste vocea la radio
    Ora 9:00. Trezirea, copii! La Romania Actualitati se va difuza premiera "Limir-Imparat", de Ioan Slavici. Sigur nu va veti plictisi si, in plus, va veti scuti mamicile sa va citeasca povestea lui Slavici diseara, pentru ca vor avea alt program.

    INDRAGOSTITI. De la ora 19:15, la Romania Cultural se difuzeaza "Mari indragostiti in teatrul lumii", un recital in doi: Delia Nartea si Cristi Iacob, cu unele dintre cele mai frumoase dialoguri, al caror subiect e iubirea. Clasicii literaturii romane si universale vor fi prezenti in casele noastre cu fragmente din operele care i-au facut celebri: V.I. Popa (Ciuta), Beaumarchais (Barbierul din Sevilla), Maeterlinck (Pelleas si Melisande), Strindberg (Domnisoara Iulia), Shakespeare (Romeo si Julieta). Timp de 88 de minute, actorii vor fi, pe rand, Carmen Anta si Octav Soimu, Rosina si Contele Almaviva, Melisande si Pelleas, Iulia si Jean, Julieta si Romeo. Costin Tuchila si Pusa Roth, initiatorii acestui proiect de emisiune radiofonica, au mizat pe voci usor recognoscibile, care sa faca exercitii de virtuozitate. Criticul de teatru Marina Roman caracteriza aceste emisiuni drept "eseuri teatrale", luand in calcul atat selectia riguroasa a textelor bazata pe tipolologii si teme, cat si interpretarea realizata cu un singur mijloc de expresie: vocea.

    EMIGRANTI. Nu sunteti intr-o dispozitie romantica? Mutati pe Romania Actualitati, pentru ca, de la ora 20:30, regizorul Felix Alexa va propune un… teatru radiofonic de sertar: "Emigrantii", de Slavomir Mrozec. Protagonisti, Mircea Rusu si Constantin Cotimanis. Va surprinde ca Felix Alexa "face naveta" intre TNB, unde tocmai da ultimul retus premierei "Gandirea", si TNR, unde prezinta "Emigrantii"? Ei bine, piesa "Emigrantii" a fost facuta acum noua ani. La asta se referea regizorul cand spunea de "teatrul radiofonic de sertar". Adevaratele motive pentru care piesa a iesit pe unde hertziene abia acum oscileaza intre lipsa drepturilor de autor si opacitatea decizionala a unora… Fapt e ca Bebe Cotimanis si Mircea Rusu au repetat pentru aceasta piesa intr-un pod de la Teatrul Nottara, "sub bagheta" unui foarte tanar regizor, care nu-si definitivase optiunile artistice la acea vreme. Intre timp, Alexa a devenit un prolific regizor de teatru, piesa s-a clasicizat, ramanand, din nefericire pentru rasa umana, inca actuala. Una dintre replicile emigrantilor, "Libertatea iti va aduce lege si legea libertate", se transforma intr-o perpetua dilema…

    ARGUMENT

    "Pentru «Indragostitii teatrului lumii» am ales texte ale marilor dramaturgi din antichitate, pana in zilele noastre. Ecourile favorabile primite de la ascultatori ne garanteaza ca eforturile nu ne sunt in zadar" - Costin Tuchila

    DELIA SI CRISTI
    Numele Deliei Nartea si al lui Cristi Iacob au fost rostite de Mihnea Chelaru intr-o doara, cand proiectul "Indragostitilor" prindea contur. Doi actori din tanara generatie, cu multa energie, talent si… partituri studiate acasa. Daca Malaele s-a specializat in "slugi istete care dirijeaza intriga, aranjand intriga si pacalindu-i pe toti", Dan Condurache e un "monstru oribil si fara scrupule", iar Dorina Lazar - "petitoarea absoluta", Delia si Cristi au fost alesi drept cuplul "iubirilor gingase". Un cuplu radiofonic bine sudat, care comunica, isi simt firesc intentiile unul altuia, cu voci nascute una pentru alta, care transmit emotie si tensiune. Asa cum e firesc intr-un cuplu nonradiofonic.
    ×
    Subiecte în articol: arte