x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Restanţieri de pe lumea cealaltă

Restanţieri de pe lumea cealaltă

de Ramona Draghici    |    30 Mai 2008   •   00:00
Restanţieri de pe lumea cealaltă

ARTIŞTI ● Taxele de întreţinere a mormintelor, neplătite
"Ce se întîmplă cu locurile de veci ale artiştilor şi scriitorilor decedaţi, pentru care nu s-a mai plătit nici un fel de taxă, ce fac în acest sens instituţii ca USR sau UNITER?" sînt întrebări la care directorul general al Administraţiei Cimitirelor a încercat nişte răspunsuri.



ARTIŞTI ● Taxele de întreţinere a mormintelor, neplătite
"Ce se întîmplă cu locurile de veci ale artiştilor şi scriitorilor decedaţi, pentru care nu s-a mai plătit nici un fel de taxă, ce fac în acest sens instituţii ca USR sau UNITER?" sînt întrebări la care directorul general al Administraţiei Cimitirelor a încercat nişte răspunsuri.

Şi în cazul personalităţilor, actori, scriitori, regizori, muzicieni etc., dar şi în cel al oamenilor obişnuiţi, care nu au "atins" celebritatea în decursul vieţii, taxele pentru întreţinerea mormintelor – care se ridică la cîteva sute de mii de lei vechi pe an – trebuie plătite. Deşi în foarte multe situaţii celebrităţile nu mai au pe nimeni în viaţă. "Ce se întîmplă cu locurile de veci ale artiştilor şi scriitorilor decedaţi de cel puţin şapte ani, locuri pentru care nu s-a mai plătit nici un fel de taxă, ce fac, concret, în acest sens instituţii ca Uniunea Scriitorilor sau Uniunea Teatrală din România?" sînt întrebări la care directorul general al Administratiei Cimitirelor, George Georgescu, a dat cîteva răspunsuri.

TRADIŢIA E TRADIŢIE. "Administraţia Cimitirelor are, ca orice altă instituţie, un regulament de funcţionare. Aici sînt prevăzute toate procedurile administrative: de la obţinerea unui loc pentru a îngropa o persoană decedată la transformarea lui, după şapte ani, în loc de veci, modalitatea de plată a taxelor şi impozitelor, pierderea dreptului de folosinţă a locului de veci etc. În cazul Cimitirului Bellu există o tradiţie, considerîndu-se un drept al scriitorilor, artiştilor să fie toţi înmormîntaţi la un loc. Însă nu a fost încheiat un act oficial între administraţia noastră şi instituţii ca USR sau UNITER în acest sens. Administraţia are alte scopuri, să administreze şi să aplice legea, să strîngă taxe, impozite ş.a.m.d.", ne-a declarat George Georgescu, adăugînd: "Această tradiţie vine de multă vreme, dar, din păcate, nu a avut la bază un act cu valoare juridică; însă, mă rog, tradiţia este tradiţie. Există două parcele pentru scriitori (şi artiştii au aceeaşi situaţie). Deci, există două parcele care au această notorietate: una la Bellu şi una la Cimitirul Străuleşti 2. Ele sînt ale Primăriei. La Bellu sînt 145 de scriitori pentru ale căror locuri nu există acte de concesiune – deci s-au făcut înhumările de şapte ani şi nu a mai venit nimeni, nici un urmaş, să facă acte. Din 145 avem 33 de locuri pentru care există acte de concesiune. Adică, oamenii au acte, îşi plătesc taxele pentru scriitori şi totul este în regulă. Astfel că am avut o discuţie cu Uniunea Scriitorilor, care a plătit o primă tranşă de taxe de întreţinere, astfel încît cele 145 de locuri au fost aduse, la nivel de plăţi, pînă în  2002. În aceeaşi situaţie sîntem şi la Cimitirul Străuleşti 2, sînt 175 de scriitori înmormîntaţi şi acolo, 40 au acte de concesiune şi pentru restul, de 135, nu a plătit nimeni niciodată. De asemenea, la Bellu mai există parcela artiştilor, în care este Ovidiu Iuliu Moldovan, este şi o parcelă a Academiei, unde avem aceeaşi situaţie. Pentru Ovidiu Iuliu Moldovan s-au plătit taxele de înmormîntare de către UNITER, dar pe urmă există nişte proceduri administrative", mai spune Georgescu.

PENTRU EMINESCU PLĂTIM NOI! Întrebat fiind ce se întîmplă în situaţia mormîntului lui Mihai Eminescu, cine plăteşte taxele în acest "caz", acesta a răspuns: "Nu vreau să fac comentarii vizavi de acest subiect… Ca să nu fac o discrepanţă, vă spun doar, aşa, între ghilimele, că pentru Eminescu plătim noi", conchide directorul Georgescu.

INDOLENŢĂ
"Să vă spun că de cînd este această «practică» la Bellu, adică de cînd sînt înmormîntaţi scriitori, artişti în acest cimitir, nu s-a plătit nici o taxă. Nimeni nu a plătit nici o taxă niciodată. Şi nu este corect. Unii să plătească, şi alţii nu. Care e regula?!"
George Georgescu - directorul general al Administraţiei Cimitirelor

Discuţii, evaluări, promisiuni...

Întrebat dacă Uniunea Teatrală din România (UNITER) s-a angajat oficial să plătească taxele de întreţinere a mormintelor pentru actorii care au decedat şi care nu mai au familii, preşedintele UNITER, Ion Caramitru (foto), ne-a declarat: "UNITER este în discuţii cu administraţia Cimitirului Bellu pentru a prelua acest tip de cheltuieli. În acest sens realizăm o evaluare a situaţiei mormintelor din Cimitirul Bellu, urmînd să identificăm în clar ce nevoi sînt şi să găsim modalitatea concretă de a colabora pentru întreţinerea acestor morminte (şi aici mă refer la mormintele actorilor care au decedat şi care nu mai au familii). De asemenea, vreau să precizez că nu este adevărat că, în «cazul» lui Ovidiu Iuliu Moldovan, UNITER a suportat integral costurile înmormîntării. UNITER a asigurat numai un ajutor minim de înmormîntare. Nu a fost cazul şi nici nu ni s-a solicitat mai mult. Totodată, aş dori să menţionez că în acest moment lucrăm cu Asociaţia Cimitirelor pentru a clarifica această situaţie a plăţilor taxelor de întreţinere a mormintelor actorilor care nu mai au familii".

×
Subiecte în articol: arte bellu uniter sînt platit