x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rock la greu - Top T Buzau

Rock la greu - Top T Buzau

de Raluca Grintescu    |    28 Apr 2006   •   00:00
Rock la greu - Top T Buzau

Festivalul Top T Buzau, unul dintre marile repere ale rockului romanesc si totodata cel mai longeviv festival rock din Romania, isi deschide si anul acesta portile, intre 11 si 14 mai.

Ajuns la a 22-a editie, festivalul isi propune sa-si stabilizeze pozitia de festival european, intrucat indeplineste toate conditiile unui festival de gen. Amploarea, organizarea, numarul masiv de trupe, publicul, rezultatele, toate acestea au dat notorietate evenimentului. In plus, este si o rampa fantastica de lansare pentru multe formatii mai putin cunoscute sau din underground. La primele editii, mai toate numele mari din rockul romanesc de atunci au pasit pe scena: Iris, Rosu si Negru, Holograf, Celelalte Cuvinte, Compact, Voltaj, Cargo, Vita de Vie, Negura Bunget, Quo vadis, Pro Musica, Roata, Florian din Transilvania si multe altele.

Top T nu este numai un festival concurs, ci si un eveniment cultural artistic major. Dezbateri si conferinte de presa, lansari de carte si discuri, expozitii de instrumente si arta foto, jam session-uri si rockoteca, toate sub acelasi acoperis.

Si anul acesta numeroase trupe si-au confirmat participarea: Deviant, Cronos, Rising Shadow, Avskild, Magica, Trooper (11 mai), Dodiez, Target, Phonopia, Crize, Bio, Travka, Luna Amara (12 mai), Godmode, Nexus, B-Ton, Mercedes Band, I-cory, Transexpres, Compact (13 mai), Bucium, Hazard, Buricul Pamantului, Zdob si Zdub (14 mai). Editia din acest an va fi una speciala, fiind pentru prima oara cand trupe din undergroundul european si nume importante din rockul romanesc ce nu au evoluat la Top T de multa vreme vor fi prezente in festival.

ISTORIC. Pentru ca Buzaul a fost dintotdeauna orasul cu cel mai tare public de rock, era si normal organizarea unui festival rock, iar Casa Tineretului din Buzau a imbratisat de la bun inceput ideea. Astfel ca prima editie din 1990 a fost mai degraba una de testare, cu trupe locale. Cu timpul, la festival au inceput sa participe si formatii din restul tarii. Din 1994, organizatorul principal a devenit Asociatia HAIR, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret si cu suport financiar din partea Ministerului Tineretului si Sportului. Juriul a cuprins nume importante ale miscarii: F.S. Ursulescu, Florian Pittis, Gabi Gombos, Nelu Brandusan, Nelu Stratone, Doru Ionescu, Niki Constantinescu, Adi Mihailov, Liviu Hoisan, Lenti Chiriac. Premiile au fost oferite de case de discuri (Electrecord, East’n’Art, Bestial Records, Promusic Records) sau de studiouri de inregistrari (Ami, Glas Transilvan ). Ca urmare a premiilor acordate la Festivalul Top T au fost editate albumele: Quo Vadis / Floare Albastra (Electrecord 1994), Forceps / Cangren (Electrecord 1995), Interitus Dei - Lonely, white idols (Bestial Rec 1996), God - From the moldavian (Bestial Rec. 1997), Kratos - Looking behind the mirror (Bestial Rec. 1998), Dirty Shirt - Very Dirty (Promusic Rec. 1998), Defect - De-a amestecatelea (Promusic Rec. 1999), Legion - Marfa (Promusic Rec. 1999), Indian Fall - Pathfinder (Promusic Rec. 2000). Importanta acestui festival a facut ca el sa fie inclus in cele doua editii ale Dictionarului Rock Pop Folk (Ed. Humanitas).

ANUL TEO PETER
Inchinat memoriei lui Teo Peter si avand ca logo titlul unei piese Compact "Un alt inceput", editia din anul trecut s-a desfasurat in premiera pe parcursul a patru zile, in program fiind incluse pentru prima data si doua formatii straine, Korozy si Possession. Mai mult, festivalul s-a bucurat de prezenta, dupa 30 de ani, a legendarului grup Phoenix care a deschis cu concertul de la Buzau turneul de promovare a albumului "Baba Novak", cap de afis fiind Altar si Timpuri Noi.
×
Subiecte în articol: culture club festival