x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rock la Mures 2005

Rock la Mures 2005

09 Iun 2005   •   00:00

Festivalul in aer liber "Rock la Mures" se apropie cu pasi repezi. Cei care nu si-au facut inca planuri de evadare din cotidian mai pot lua in calcul perioada 14-17 iulie. Atentie, insa! Festivalul se adreseaza cu predilectie "consumatorilor" de rock.

  • de RALUCA GRINTESCU
  • CULTURE CLUB
  • FESTIVAL. Fiecare editie aduna in Portul Periam mii de fani din toata tara
    De foarte multi ani, tinerii din tarile civilizate au parte de festivaluri in aer liber. Cei care nu au ajuns la un asemenea eveniment cu greu isi pot imagina ce se intampla acolo si cu ce se "mananca" un festival "open air". Asta pentru ca "open air" inseamna o veritabila evadare: din cotidian, din viata monotona de zi cu zi, de la problemele cotidiene, de la televizor, de la computer sau de gura parintilor. Acolo devii cu totul altcineva. Poti fi exact asa cum doresti, fara sa iti impuna cineva ceva si fara sa fii catalogat nebun. Scapi si de nesuferitii tai de vecini, care asculta manele date la maximum, duminica dimineata. Evadezi intr-un loc in care singura conditie e sa nu-l deranjezi pe cel de langa tine. In rest, totul este posibil... Aici se vor putea intalni tari si mentalitati diferite, genuri muzicale diferite, dar care coexista. O replica la scara mica, deocamdata, a unor festivaluri ca OZ, Exit, Sziget, Outside. Tocmai de aceea, initiatorii acestui festival s-au gandit ca toate astea sa nu ramana doar un vis frumos pentru romani. Asa a luat fiinta primul festival "open air" din tara: Rock la Mures.

    PREZENTA. Implant Pentru Refuz si Luna Amara, cap de afis

    INVITATI. Editia din acest an isi deschide portile in perioada 14-17 iulie, in micuta localitate de pe malul Muresului, Periam Port, foarte aproape de Timisoara.

    Primele doua editii au fost de control. Vestea buna este ca "Rock la Mures" nu mai tine doar trei zile. Pe o durata de patru zile, organizatorii vor sa ofere publicului muzica live pe trei scene, una dintre ele fiind rezervata trupelor noi, care vor sa se afirme. Trupele care si-au confirmat prezenta sunt: Altar,

    Amala, Amatris, Bio (ex-Neurotica), Buricul Pamantului, Crosscut, Divlje Jagode, Escalator, Implant Pentru Refuz, Julia, Luna Amara, Oranj Outernational Space Gypsy Consortium, Project Pitchfork, Scrubs Slut, Stubborn, Traceelords, Treeshakers, The Acoustical South, The Cascades, Vals Hedone si Vita-de-Vie. Peste 60 de trupe au trimis piese demo realizatorilor festivalului, care acum trebuie sa aleaga. In fiecare zi a festivalului, cu o ora inainte de inceperea concertelor pe main stage, detinatorii de instrumente de percutie vor putea participa la un Tribal Happening impreuna cu Outernational Space Gipsy Consortium. Toata lumea este invitata si binevenita sa ia parte cu propriul instrument de percutie la acest happening.

    INFO. Cei care vor sa-si cumpere bilet pe toata durata festivalului vor fi nevoiti sa scoata din buzunar doar… de 400.000 de lei. Cei care doresc bilet numai pentru una din seri, acesta costa de 150.000 de lei. Biletele se pot cumpara doar la portile de intrare ale festivalului, iar locul pentru camping este inclus.

    Securitatea in interiorul perimetrului ingradit al festivalului va fi prezenta, ca in fiecare an.

    Obiectele contondente sunt stric interzise, ca si introducerea de obiecte din sticla, bauturi alcoolice, sticle de plastic de suc mai mari de 2 litri sau alimente pentru vanzarea lor comerciala. Va exista un punct sanitar si o ambulanta pentru urgente, dar si 20 de WC-uri ecologice si cateva dusuri.

    ISTORIC
    Ideea festivalului a venit in 1999, cand fiii risipitori ai Periamului, Nicolae Buda si Helmuth Jost (care au emigrat dupa Revolutie in Germania), au revenit in tara. In vacantele lor de vara, s-au gandit ei sa organizeze cateva concerte underground, pe o terasa din localitate. Pentru ca umblasera la numeroase festivaluri celebre din Europa, cei doi au spus: "Ce ar fi sa se intample ceva asemanator si la noi?"
    ×
    Subiecte în articol: culture club