x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Romane inspirate din atacurile teroriste

Romane inspirate din atacurile teroriste

de Sebastian S. Eduard    |    11 Aug 2005   •   00:00
Romane inspirate din atacurile teroriste

Americanii fac filme. Despre razboiul din Irak, despre 11 septembrie 2001. Romanilor le este mai usor sa scrie carti. Nu literatura documentara, ci fictiune pe baza evenimentului real. Asteptam Hollywood-ul.

Americanii fac filme. Despre razboiul din Irak, despre 11 septembrie 2001. Romanilor le este mai usor sa scrie carti. Nu literatura documentara, ci fictiune pe baza evenimentului real. Asteptam Hollywood-ul.

Moda occidentala isi face loc si la noi. Si nu este neaparat rau. Dan Dumitrescu, un scriitor roman, "brodeaza" pe fundalul unor evenimente reale, diferite genuri de fictiune.

EXPLICATIE. Mecanismul poarta denumirea de "monografie dramatizata a unui eveniment real". Se ia, asadar, un eveniment real, cunoscut de toti, iar pe fundalul sau se suprapune o actiune fictionala, de roman. Rezultatul este, de cele mai multe ori, o carte a la Hollywood, cu multa actiune, care iti da senzatia ca... acu-acu se va face si filmul.

Dan Dumitrescu a scris pana acum trei astfel de carti, doua deja publicate. Prima, in 2003, se cheama "Ziua terorii" (Editura Litera International) si are pe fundal evenimentele care s-au petrecut la 11 septembrie 2001. Sunt urmarite destinele unor personaje, surprinse de atacurile teroriste care au infricosat Statele Unite, fie ca este vorba de cei care au murit in turnurile gemene, in cladirea Pentagonului sau de cele patru avioane sinucigase.

"Ziua terorii" s-a bucurat de o asemenea popularitate incat, la 11 septembrie 2004, s-a lansat si la Sofia, in limba bulgara. Urmatoarea carte, "Varstele razboiului" (Editura Aldine), are actiunea plasata in timpul razboaielor din Irak. Urmasii a doi soldati din primul razboi (1990) vor ajunge sa fie inamici si in actualul conflict irakiano-american. Cartea a fost publicata in octombrie 2004.

ULTIMA CARTE. In toamna acestui an, Dan Dumitrescu va veni in librarii cu o noua carte, "Masacrul inocentilor" (Editura Lucman). Romanul reconstituie evenimentele dramatice petrecute in Beslan, Osetia de Nord, in perioada 1-3 septembrie 2004, cand un comando musulman a ocupat scoala gimnaziala din localitate si a provocat moartea a peste 350 de ostatici. Multe personaje din acest scenariu au existat in realitate. Actiunea se bazeaza pe marturiile supravietuitorilor si ale celor implicati in tragedie. Autorul intentioneaza sa publice un tiraj limitat si in limba rusa, pentru a darui cate un exemplar rudelor victimelor. Pentru aceasta, insa, are nevoie de sponsori...

SURPRIZA. Autorul nu se va opri aici. Ati ghicit, lucreaza la o noua carte. De data aceasta este vorba de atentatele de la Londra. "Am scris deja primele doua capitole", zambeste Dan Dumitrescu.

ATACUL DE LA BESLAN IN "MASACRUL INOCENTILOR"
In dimineata zilei de 1 septembrie 2004, la serbarea de deschidere a noului an scolar, un comando musulman ocupa scoala gimnaziala din Beslan, Osetia de Nord, si ia peste 1.000 de ostatici. Actiunea se desfasoara numai in doua locatii, ca doi poli care concentreaza in jurul lor intreaga incarcatura emotiva a acelor clipe - in interiorul scolii si la 100 de metri de zidul scolii. Acolo, mii de localnici stau cu sufletul la gura, dorm pe iarba, plang, se gandesc la razbunare. Arkadii Fraiev, seful trupelor antitero, asteapta infrigurat ordinele de la Kremlin, tremurand cu gandul la copiii din scoala, dar in primul rand la fiul sau, Gheorghii, si el ostatic. Raissa Tekuseva isi frange mainile cu gandul la cei cinci copilasi ai ei, captivi la numai 100 de metri de ea. Doi teroristi pierduti prin multime transmit celor din scoala fiecare miscare a militarilor. In interiorul scolii, teroarea este la ea acasa. Prin gaurile cagulei, ochii fiorosului Colonel, seful teroristilor, privesc fara mila la suferintele captivilor. Aisha si Kheda, doua vaduve negre, nici nu clipesc cand alte doua femei teroriste sunt detonate de Colonel, ca o demonstratie de forta. "Masacrul inocentilor" este o poveste despre curaj, dragoste si supravietuire, dar in acelasi timp e si un mesaj impotriva terorismului.

CARTI
Dan Dumitrescu este autor a 25 de carti la care se adauga peste 35 de romane traduse. Pe langa "Ziua terorii", "Varstele razboiului" sau "Masacrul inocentilor" putem mentiona romanul "Desant la Gran Sasso", nuvela (premiata) "Culoarea albastra a esafodului", precum si o serie de lucrari despre Bridge sau dictionare comerciale bilingve.
×
Subiecte în articol: arte dan