x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Romania, sub semnul lui Don Quijote

Romania, sub semnul lui Don Quijote

20 Apr 2005   •   00:00

Cu ocazia celebrarii a 400 de ani de la aparitia sa in paginile cartii ce-i poarta numele, aventurosul cavaler Don Quijote vine in Romania la "Zilele Cervantes".

CAVALER. Quijote vine in tara quijotismului
Sarbatorirea evenimentului se desfasoara la Bucuresti de-a lungul a trei zile de imersiune totala in lumea lui Don Quijote, Sancho Panza, Rosinanta si Dulcineea. Zilele dedicate sarbatoririi cavalerului spaniol vor impleti armonios lectura cu dezbaterile si teatrul.

MINISTRU. In prima zi, 22 aprilie, intre orele 16:00 si 20:30 vom putea asista din nou la sesiunile de lectura publica introduse in Romania de Institutul Cervantes in urma cu patru ani. In cadrul acestei zile, ora 17:00 va marca decernarea Premiului "Don Quijote" 2005, care va fi inmanat de doamna Elisa de Francisco, consilier de cultura la Primaria din Alcal· de Henares (locul in care s-a nascut Cervantes in 1547). Fericitul castigator va beneficia de o calatorie de o saptamana in Spania. Festivitatea se bucura de participarea extraordinara a doamnei Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor. Domnia sa va fi invitata sa reia firul lecturii din Don Quijote.

Pe 23 aprilie Institutul Cultural Roman va gazdui, intre orele 10:00 si 18:00, o serie de seminarii cu tema "Don Quijote, Cervantes si epoca lor", la care vor participa eruditi de seama, atat romani, cat si straini: Acad. Prof. Joseph P...rez, Acad. Prof. Bartolom... Bennassar, Acad. Prof. Antonio Bonet Correa, Prof. Dr. Neagu Djuvara, Horia Roman Patapievici.

FENOMEN. Ziua de 23 aprilie marcheaza si sarbatorirea Zilei Drepturilor de Autor.

Finalul "Zilelor Cervantes" va fi incununat de spectacolul "Don Quijote", pus in scena cu mijloacele sale non-verbale de Dan Puric la TNB.

In 2002, la initiativa Institutului Nobel din Oslo, 100 de scriitori faimosi din 54 de tari de pe cinci continente au declarat prin vot unanim ca Don Quijote este "cea mai buna carte a tuturor timpurilor".
×
Subiecte în articol: arte quijote don quijote