Pentru prima dată, după patru ani, Bucureştiul va găzdui la 9 mai un spectacol de balet cu orchestră în fosă, dirijată de maestrul Valeriy Kristskov, susţinut de Baletul Imperial Rus.
Pentru prima dată, după patru ani, Bucureştiul va găzdui la 9 mai un spectacol de balet cu orchestră în fosă, dirijată de maestrul Valeriy Kristskov, susţinut de Baletul Imperial Rus.
După prestaţia Teatrului Balşoi cu baletul “Lacul lebedelor”, un alt spectacol pe poante va răsuna timp de două ore pe scena Sălii Palatului: “Romeo şi Julieta”, celebra piesă shakespeariană adusă în România de Baletul Imperial Rus.
APRECIAT. Reprezentaţia de excepţie “Romeo şi Julieta” va fi susţinută de unii dintre cei mai buni balerini ai lumii, într-un decor original al Teatrului “Novaya Opera” din Moscova, la începutul lunii mai, eveniment organizat de Asociaţia Culturală “Maria Domina” împreună cu Asociaţia pentru Viitorul European al României, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Cultelor. Cu un talent ieşit din comun, cei 45 de balerini de cel mai înalt nivel artistic sunt câştigătorii unor numeroase şi prestigioase concursuri internaţionale de balet. Coregrafia acestui balet a fost creată de Nikolay Androsov special pentru Baletul Imperial Rus şi pentru prim-soliştii săi: Maya Plisetskaya şi Gediminas Taranda. Pentru reprezentaţia balerinilor ruşi de la Sala Palatului, biletele (230 RON – cat. VIP, 190 RON – cat. I, 150 RON – cat. a II-a, 100 RON – cat. a III-a şi 80 RON – cat. a IV-a) s-au pus în vânzare la Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul Naţional, Vreaubilet din Unirea Shopping Center, în reţeaua magazinelor Diverta sau online: www.vreaubilet.ro, www.blt.ro, www.bilete.ro.
ROMEO. Operele lui Shakespeare au inspirat o mulţime de compozitori de-a lungul timpului, dar Prokofiev a fost primul compozitor care a conceput un adevărat balet shakespearian, una dintre cele mai bune opere de balet ale secolului al XX-lea. Geniala poveste scenică a acestei opere începe în 1938, o dată cu premiera sa în Brno. În anul 1940, “Romeo şi Julieta” are premiera în Teatrul Kirov din Sankt Petersburg şi după cel de-al doilea război mondial, în 1946, cu aceeaşi coregrafie a lui Leonid Lavrovsky, acest balet a triumfat pe scena moscovită a lui Balşoi. Versiunea “Romeo şi Julieta” a fost inaugurată în anul 2004 şi reprezintă adaptarea pentru Baletul Imperial Rus a faimoasei coregrafii a lui Leonid Lavrovsky, făcută de fiul său, Mikhail Lavrovsky, care în producţiile tatălui interpreta cu succes rolul lui Romeo. Punerea sa în scenă se bazează pe o minunată scenografie, rezultat al creativităţii unora dintre cei mai buni scenografi ruşi contemporani: Evgeny Lysik şi Anna Ipatieva. Coregrafia a fost creată special pentru Baletul Imperial Rus şi pentru prim-soliştii Maya Plisetskaya şi Gediminas Taranda, iar premiera a avut loc în anul 1996 la Tokyo.
Baletul Imperial Rus a fost creat în 1994 din iniţiativa Mayei Plisetskaya, care până în 2004 a fost preşedinta sa de Onoare şi consilierul general. Director artistic al Baletului este Gediminas Taranda, care, înainte de a crea compania, a fost solist principal al Teatrului Balşoi din Moscova şi a urmat cariera de coregraf sub îndrumarea lui Yury Grigorovich.
raluca.grintescu@jurnalul.ro