x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sa moara dusmanii mei!

Sa moara dusmanii mei!

de Luiza Moldovan    |    09 Aug 2005   •   00:00

Buna seara, dragi telespectatori, bine v-am regasit din nou la emisiunea asta... cum ii zice... e una pe Prima duminica seara, ma numesc Cristina Rus si sunt fata aia blonda de la Blondy, aia despre care se spunea mereu "Nu, nu Andreea Banica, cealalta". Ei, acum ce se-ntampla, stiti foarte bine ca m-am facut moderator de televiziune si ca-i ajut pe foarte multi oameni sa-si ia niste chestii-n casa. Dar asta nu-i tot. Uite, de pilda, ca sa v-ajut sa-ntelegeti mai bine ceea ce fac eu, va dau un exemplu. Am realizat un frumos documentar artistic despre oameni, oameni simpli, oameni ca mine si ca dumneavoastra.

Ii avem langa noi pe niste castigatori... dar mai bine sa le dam, nu-i asa?, cuvantul. "Buna ziua, doamna, ce-ati castigat?" "Am castigat un Matiz, speram sa castig un Logan, dar nu-i bai, incap si-ntr-un Matiz." Asta-i buna, dupa ce c-ati castigat mai faceti si nazuri, mai bine va puneti pe slabit, ca sa nu fiti nevoita sa va sugeti burta cand va urcati la volan. "Dar dumneavoastra, domnul meu, ce-ati castigat?" "Eu am castigat un set de electrocasnice." "Va bucurati?" "Nu, nu ma bucur, de fapt sunt chiar dezgustat, de-aia am si venit aici, sa-mi iei interviu, pentru ca realmente sunt indignat. Eu n-as fi vrut sa castig nimic sau, daca tot era sa castig ceva, as fi vrut sa castig dreptul de a spune ceva. Ei, poftim, ca mi-ai dat si-o idee, uite ca spun: «Ceva», na, mai vrei ceva?"

"Dar, domnul meu, eu n-am vrut decat sa castigati! Ce sa va fac eu dac-ati castigat? Sper sa treceti cu bine peste greaua incercare si sper sa nu mai castigati nimic niciodata. Legatura cu mine, in studioul Prima TV."

Mda, "mai reamintim inc-o data", dupa care sa trecem la prezentarea manelistilor din aceasta seara, uite, de pilda, Sorinel Pustiu, Florinel Salam (sper ca nu i-am pocit numele)... aaa... precum si multi, multi altii. Stati linistiti, or sa ne incante cu muzica lor imediat dupa programul artistic de extragere a unor bilete castigatoare, asa... bun... si acum sa intre in scena niste unii care canta o manea foarte sensibila. Fiti atenti la versuri, sunt niste versuri ca o palma morala adresata dusmanilor artistului. Eu mi-am notat chiar si cateva cuvinte, de pilda: "Toata lumea e-mpotriva mea / Dusmanii na-na-na (aici n-am inteles) cu mine ce-o avea / Doar bunul Dumnezeu / E in spatele meu". Fireste, daca e sa ne prefacem ca nu ne dam seama de un dezacord subtil, strecurat, dintr-o regretabila eroare, printre versurile acestei poezii, aflam de la poet ca dusmanii il uraste de moarte pe Sorinel, dar noroc cu Dumnezeu, care-i asigura artistului securitatea. Un badigard de nadejde Dumnezeu asta, sa moara dusmanii mei!

×
Subiecte în articol: arte