Aşa cum am menţionat deja săptămâna trecută, epicentrul comemorării a 25 de ani de la plecarea lui Nichita dintre noi s-a mutat la Caransebeş.
Festivalul Internaţional “Clopotul lui Nichita” a avut loc la Caransebeş în zilele de 13 şi 14 decembrie, la iniţiativa lui Adam Puslojic (director artistic) şi Laurian Stănchescu (director organizatoric), cu sprijinul entuziast al Primăriei oraşului şi al Casei de Cultură “George Suru”.
ÎNCEPE MECENATUL
Mulţi s-au întrebat ce legătură are Nichita cu Caransebeşul. Unul dintre cei care au pus această întrebare (Mircea Dinescu) şi-a răspuns singur: “Poate pentru că Nichita a coborât odată acolo să bea o votcă. E un motiv suficient pentru un oraş să se mândrească cu faptul că un mare poet a făcut asta tocmai acolo”. Unul dintre organizatori, Ioan Cojocariu, a povestit altceva: “M-am nimerit odată în tren cu Nichita. Ţin minte că ieşea mereu pe culoar şi le spunea celor cu care călătorea: «Vedeţi să nu trecem de Caransebeş!». Mi-au rămas întipărite acele cuvinte şi m-am gândit atunci că va veni o vreme când am să pot face cumva ca Nichita să nu mai treacă niciodată de Caransebeş. Eu cred că ăsta e momentul. Nichita a oprit acum în Caransebeş şi cred că va rămâne definitiv aici”. Explicaţia completă a alegerii acestui loc a fost dată însă de academicienii Adam Puslojic şi Eugen Simion. Anume faptul că Nichita Stănescu este un poet universal şi poate fi sărbătorit în orice loc de pe pământ, cu condiţia ca aceia care o fac să-l iubească şi să-l preţuiască.
PREMII ŞI DIPLOME
Fapt mai puţin obişnuit, în Caransebeş a început să funcţioneze, cu această ocazie, instituţia mecenatului. Premiile acordate, în valoare de 200 de milioane de lei vechi (ceea ce este enorm pentru o iniţiativă literară cu sprijin privat), au fost asigurate de societăţile Dunca Expediţii şi Big Boss Company. Dintre personalităţile invitate n-au lipsit, din partea română, academicianul Eugen Simion (Marele Premiu pentru întreaga operă), lingvistul şi eminescologul Nicolae Georgescu (diplomă de excelenţă), sculptorii Vlad Ciobanu şi Dumitru Pasima (diplome de excelenţă), actorul Eusebiu Ştefănescu (diplomă de excelenţă), solista folk Maria Gheorghiu, pictoriţa Adina Romanescu şi scriitorul-jurnalist Gheorghe Pîrja (diplome de excelenţă), poetul Mircea Dinescu (Premiul Naţional pentru Poezie), iar din Serbia – preşedintele Uniunii Scriitorilor, Srba Ignjatovic (Marele Premiu pentru exegeza operei stănesciene în străinătate), Radomir Andric (vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor Sârbi), poetul Miljurko Vucadinovic şi pictorul Momcilo G. Kani (diplome de excelenţă). N-au lipsit nici macedonenii Risto Vasilevski şi Victor Secerovski, care au primit şi ei diplome de excelenţă. La propunerea lui Laurian Stănchescu, s-a instituit un nou premiu care se va permanentiza: Premiul Tinereţii. Acesta a fost acordat elevei Dariana Popescu din Caransebeş, o poetă extrem de talentată. Preşedintele juriului a fost Varujan Vosganian.
Citește pe Antena3.ro