x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sanctiuni - Iorgulescu l-a demis pe Dan Erceanu

Sanctiuni - Iorgulescu l-a demis pe Dan Erceanu

de Cristiana Stamatescu    |    02 Aug 2006   •   00:00
Sanctiuni - Iorgulescu l-a demis pe Dan Erceanu

Echipa de conducere a Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), in frunte cu directorul Dan Erceanu, a fost demisa de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, in urma neregulilor descoperite de Corpul de Control al Guvernului la cele doua sedii ale institutiei.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, in afara de Dan Erceanu, au mai fost inlaturati din functie: Codruta de Hillerin, director tehnic al institutiei, Rodica Maiorescu, director adjunct, si Marcel Enus, contabil-sef. Iorgulescu a precizat ca vinovat de situatia de la BNR este si Marcel Stoenescu, fost director adjunct in MCC, pe vremea fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, informeaza Mediafax. "S-a constituit o comisie care a propus sanctiunile pentru cei patru. Pentru toti s-a decis retragerea din functie", a declarat Adrian Iorgulescu marti, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca in cazul celor patru persoane a fost sesizat deja Departamentul National Anticoruptie. Marcel Stoenescu nu mai poate fi sanctionat de MCC, avand in vedere ca nu mai lucreaza in aceasta institutie din ianuarie 2005.

CONTROL. Decizia lui Iorgulescu a fost luata in urma unui control efectuat in perioada 10 aprilie-10 mai de Corpul de Control al Guvernului si Inspectoratul de Stat in Constructii, la sesizarea MCC. Controlul a avut ca obiectiv verificarea respectarii prevederilor legale de atribuire, incheiere si derulare a contractelor atat de proiectare, cat si de executie lucrari constructii, montaj la sediile BNR. Corpul de Control a descoperit nereguli atat la noul sediu al Bibliotecii, situat in Bulevardul Unirii, cat si la cladirea in care institutia functioneaza in prezent. Corpul de Control al Guvernului a sustinut ca nu s-au realizat licitatii pentru atribuirea contractelor de executie a lucrarilor, termenele nu au fost respectate, iar contractele de proiectare a lucrarilor au fost incheiate cu respectarea partiala a prevederilor legale in vigoare.

INVESTITII. MCC a preluat saptamana trecuta administrarea lucrarilor la sediile BNR si urmeaza sa isi asume toate investitiile care se vor face la noua cladire a institutiei incepand din aceasta toamna. In acest sens, MCC a accesat un imprumut in valoare de circa 80 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Dan Erceanu a ocupat functia de director general al BNR in doua perioade: din aprilie 1997 pana la 2 decembrie 2002 si de la 3 martie 2005 pana la 31 iulie 2006. In decembrie 2002, Erceanu a fost suspendat.

ABERATIE
"Decizia Ministerului Culturii si Cultelor este una aberanta, ca si alte decizii ale acestei institutii. Ei au intrecut PSD. Exista Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti si intentionam sa ne plangem domnului Jonathan Scheele"
Dan Erceanu

UN ACT DE POLITIE POLITICA
Dan Erceanu considera ca inlaturarea sa din functia de director al Bibliotecii Nationale a Romaniei este "un act de politie politica" si intentioneaza sa ii ceara ajutorul lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. "Decizia Ministerului Culturii si Cultelor este una aberanta, ca si alte decizii ale acestei institutii. Ei au intrecut PSD. Trebuie sa ne consultam cu niste avocati si vrem sa sesizam institutiile europene, pentru ca aceste lucruri sunt motivate de acel imprumut de 80 de milioane de euro pe care MCC l-a accesat pentru Biblioteca Nationala, vor veni bani multi si vor sa-i dirijeze ei", a declarat el. "Exista Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti si intentionam sa ne plangem domnului Jonathan Scheele", a mai adaugat.
×
Subiecte în articol: arte iorgulescu erceanu