x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Şcoala de mers pe jos

Şcoala de mers pe jos

de Cassa Loco    |    28 Mar 2008   •   00:00

Nu e o chestie simplă în zilele astea să fii pieton. Cele mai multe trotuare sunt ocupate de maşini iar dacă o iei pe stradă rişti să fii călcat în câteva secunde.



Nu e o chestie simplă în zilele astea să fii pieton. Cele mai multe trotuare sunt ocupate de maşini iar dacă o iei pe stradă rişti să fii călcat în câteva secunde. De zburat încă nu reuşim aşa că există întotdeauna un risc când te aventurezi să mergi pe jos într-un oras mare din România. Pe de alta parte cred că şi în acest caz ar trebui făcute nişte reguli. O şcoală pentru pietonii nesimţiţi, aiuriţi sau nepregătiţi. Iata câteva “reguli” de bun simţ pe care marea majoritate a oamenilor le încalcă
Dacă esti cu încă un amic încearcă să laşi şi altora posibilitatea de a se deplasa. Nu cred ca tati sau mami ţi-au cumparat trotuar aşa că rezervă-te la spaţiul ce îţi e ţie de folos.


Când vrei să treci strada fă-o pe culoarea verde a semaforului. Nu zic că şoferii sunt mai sfinţi însă de cele mai multe ori când e verde pentru maşini zeci de oameni se înghesuie pe trecerea de pietoni şi încurcă tot traficul.
Eşti pe trotuar sau pe zebră? Stai pe partea dreapta a sensului în care mergi ca să nu te dai nas în nas cu ceilalţi!
Te-ai întâlnit cu un amic sau cu o prietenă? Ia trageţi-vă voi într-o parte şi lasaţi lumea să vă depăşească! Vreţi să stai la taclale ca şi cum aţi fii într-o cârciumă? Te-ai prins! Intră într-un bar şi nu mai încurca lumea.
Eşti pe o scară rulantă în metrou sau mall! Ţine dreapta. Sunt unii mai grabiţi ca tine şi ar trebui să aibă la dispoziţie un culoar ce le şi permite să se mişte după bunul plac.


În afară de oamenii ce dorm pe ei în mijlocul străzii sau al trotuarului o altă categorie trebuie evidenţiată aici. Cei ce nu s-au mai mulţumit cu o maşină-normală şi şi-au luat una tip buldozer sau dubă. Mă refer la SUV-urile gigant ce ocupă câte 3 spaţii de parcare. Bun! Am aflat! Aveţi bani, sunteţi tari şi şmecheri şi ne-aţi impresionat până la lacrimi însă ce părere aveţi de mersul pe jos? De la Hilton la Universitate, de la Romană în Victoriei, de la Unirea la Mall Vitan? Crede-ţi că se rupe ceva în voi sau de ce vă ambiţionaţi să mergeţi oriunde în Bucureşti doar cu maşina tip monstru? Încurcaţi lumea, nu gasiţi loc de parcare, vă faceţi nervi şi cel mai important, pierdeţi mai mult timp în maşină decât aţi fi făcut pe jos. Măcar odată încercaţi varianta asta şi o să vedeţi că nu zic rău.


Şi în sfârşit revin la tema “Summit Nato, Bucureşi, blablabla”. Parcă şi văd discuţia pe tema asta de acum câţiva ani:
“Ce ar fi să faceţi următorul summit Nato la Bucureşti, ar fi o onoare pentru noi!
În Budapesta, pardon Bucureşti! Interesant însă aveti cablu tv, de internet aţi auzit?
Nu vă faceţi griji, avem de toate, chiar si cele mai frumoase femei din lume!
Ah! Grozav însă cum staţi cu aeroporturile, drumuri, autostrăzi?
Nu vă faceţi griji, scoatem trei milioane de fraieri din Bucureşti şi nimeni nu o să vă deranjeze!
Păi ce să zic? Ne bagăm!”
Sună absurd sau forţat dar nu poate fi departe de adevăr… Avem o capitală aglomerată, murdară şi haotică şi singurul lucru ce ne mai lipsea era acest Summit Nato…

×
Subiecte în articol: arte