x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scrisoare deschisă adresată domnului Ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu

Scrisoare deschisă adresată domnului Ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu

04 Mai 2009   •   00:00

Domnule Ministru,
La câteva luni bune după ce a căzut pleaşca pe capul dvs. şi v-aţi trezit instalat în fruntea Ministerului Culturii, aţi găsit, în sfârşit!, cu cale să vă aplecaţi şi asupra domeniului atât de sensibil al cinematografiei româneşti. Date fiind, pe de o parte, succesele notabile obţinute în ultima vreme de cineaştii români, dar şi dificultăţile majore cu care se confruntă producţia naţională de film, o asemenea întâlnire ar fi trebuit să aibă loc deja de multă vreme. Dar, vorba românului, "mai bine mai târziu decât niciodată", şi vestea că, într-un final, aţi găsit cu cale să organizaţi o întâlnire cu o serie de personalităţi din lumea celei de-a şaptea Arte l-am perceput ca pe un demers bine-venit şi l-am aşteptat cu cuvenita disponibilitate. Spre stupoarea şi profunda noastră amărăciune, ceea ce ne-am imaginat ca o ocazie utilă pentru a vă informa de probleme cu care se confruntă filmul românesc şi pentru a căuta împreună soluţiile cele mai adecvate s-a transformat într-o şuetă sterilă, fără nici o finalitate, la care aţi invitat (pentru poză, nu-i aşa?) câţiva reprezentanţi ai noii generaţii, apropiaţii dvs., opunându-i şi întorcând în modul cel mai ignobil spatele unor oameni care slujesc de o viaţă, cu har şi devoţiune, filmul românesc.

Domnule Ministru,
O minimă şi elementară cultură în domeniu v-ar fi familiarizat cu succesele notabile obţinute de mulţi dintre noi, pe parcursul anilor, în cele mai prestigioase confruntări internaţionale; v-ar fi permis să vă formaţi o idee despre felul în care milioanele de spectatori, români şi străini, au primit cu maxim interes filmele noastre; v-ar fi ajutat să aflaţi de unde a izvorât dragostea cu care, ca dascăli, am învăţat şi format generaţia de regizori care azi reprezintă cu atâta cinste filmul românesc în lume.
Între multele calităţi care trebuie să recomande un adevărat "Ministru al Culturii", una sub nici un motiv nu poate să-i lipsească: respectul faţă de Valoare şi faţă de Creator. Prin comportamentul dvs. faţă de noi, aţi dovedit într-un mod impardonabil, din păcate, că vă este străină această trăsătură proprie unei fiinţe nobile.
E o dezamăgire de care aţi fi putut să ne scutiţi, care diminuează drastic speranţele că ceva notabil, în sensul fericit al cuvântului, s-ar mai putea petrece în ministeriatul dvs.

Victor Antonescu, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Nicolae Cabel, Nicolae Corjos, Mircea Daneliuc, Mircea Drăgan, Ioan Grigorescu, Şerban Marinescu, Nicolae Mărgineanu, Mircea Moldovan, Mircea Mureşan, Dan Piţa, Geo Saizescu, Constantin Vaeni

×
Subiecte în articol: arte