x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sculptură în metal tors

Sculptură în metal tors

de Carmen Anghel    |    05 Dec 2013   •   16:28
Sculptură în metal tors
Sursa foto: fotografii: Alina-Ramona Anghel/Muzeul naţional al Satului Dimitrie Gusti
Sculptura în metal te poate duce cu gândul la ceva greu, o materie din care a ieşit o formă compactă- un bust, o statuie, o pasăre. Dar tot compact... Filosofezi, te încrunţi, cauţi ascunzişuri, poate nu înţelegi.

Cu sculptura lui David Buzgar (sau David Dagaro) te împrieteneşti imediat.  O bogăţie de idei, o bogăţie de forme, de obicei din împerecherea a două elemente, din două materii- metal şi piatră. Dar nici aşa, constatând ciudata îngemănare, nu îţi dai seama de unde ceva te atrage să scormoneşti cu privirea sculpturile, să le urmăreşti, să aştepţi secunda când raţa va începe să-şi ciugulească vreun pui, sau dragonul se va desprinde din stâncă şi va zbura, sau frumoasa japoneză îşi va ridica privirea renunţând la timiditate. Începi să te joci, să zâmbeşti, vrei să atingi lucrările, te abţii. Taurul se pregăteşte să împungă, fiind într-o încordare totală, cocoşul, cu penajul strălucitor, cucurigeşte, iar pe cei doi balerini vrei să-i surprinzi când se avântă într-o piruetă. 

Sculpturile acestea parcă au abur în ele, parcă palpită... Metalul nu este turnat ci tors. Fir cu fir. Celulă cu celulă din trupul cămilei -”Stăpâna nisipurilor”, cea cu cocoaşa de  piatră, sau din cel al “Rinocerului” cu ochiul de piatră, sau a frumoasei  cu sânii din piatră...

Expoziţia “David Buzgar”, de la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, a fost vernisată miercuri seară, 5 decembrie, în prezenţa autorului. Un artist român, dar care din anii '70 trăieşte în Occident. Mai întâi în Germania, apoi, de ceva vreme, în Palma de Mallorca. Aici expune sub pseudonimul David Dagaro.
  “Născut in 1941 la Sibiu, David Buzgar a studiat la Academia Populară de Artă din Timişoara, secţia Sculptură.

Lucrează cu diverse materiale - metal, răşină, lemn, piatră etc. folosind tehnici ale artei de avangardă. Modelează cu fir de oţel, iar odată finalizat acest proces, continuă opera în bronz şi ocazional în argint.

Între 1966 şi 1969 a realizat diferite expoziţii în Ungaria, Cehoslovacia şi Germania. Din 1970 până în 1997 organizează expoziţii în Germania, Franţa, America, Spania, Palma de Mallorca, Olanda.”. Acestea sunt datele oficiale din catalogul expoziţiei itinerante. Lucrările sale au mai fost expuse la Ploieşti, la Castelul Peleş, apoi, din Bucureşti, vor merge la Timişoara şi la Cluj.

Expoziţia de la Muzeul Satului va putea fi vizitată până la 25 februarie 2014, între orele 10:00 – 16:00.
 

×