x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Semn de bun augur

Semn de bun augur

de Roxana Ioana Ancuta    |    Maria Sârbu    |    04 Apr 2009   •   00:00
Semn de bun augur
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Teatrul Naţional din Caracal şi-a reaprins luminile joi, 2 aprilie, după mai bine de 22 de ani în care a fost ţinut în întuneric. Manifestările reinaugurării acestui edificiu monument istoric, care are 108 ani, ţin trei zile.

Emoţii mari pentru toţi cei implicaţi în organizarea redării publicului acestui locaş ce adăposteşte între pereţii săi istorie teatrală de un secol. Teatrul Naţional din Caracal, a cărui construcţie a început în secolul al XIX-lea (1896-1901), a fost scăldat joi seară în lumini.

Lumea a venit la sărbătoare. Printre invitaţi s-au aflat oameni de cultură, oameni politici, personalităţi ale vieţii publice născute în Caracal, acum revenind şi minunându-se de cum arată capodopera localităţii lor proiectată de arhitectul austriac Franz Billek şi înălţată în stil eclectic cu accente neobaroce şi neorenascentiste. O dată cu ridicarea cortinei, s-a dat citire mesajului preşedintelui Traian Băsescu, în care se arată că prin redeschiderea Teatrului din Caracal publicul recâştigă un spaţiu viu al artelor şi un martor al istoriei teatrale româneşti.

REALITATEA COPLEŞITOARE
"Seara a fost copleşitoare. Pentru organizarea acestui eveniment am muncit cu atâta dragoste, încât inima revarsă de bucurie", ne mărturisea, după "Măscăriciul", regizat de Horaţiu Mălăele - spectacolul care a redeschis teatrul, Ligia Pavel, directoarea Centrului Cultural "Radu Şerban", în administrarea căruia se află Naţionalul. Ea are acum o singură dorinţă - ca aici să vină trupele profesioniste şi să joace.

Primarul de Caracal, Gheorghe Anghel, spunea în momentul în care oaspeţii admirau edificiul: "Sunt descătuşat din punct de vedere moral şi psihic. Am reuşit şi mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat să salvăm această bijuterie din zona de sud a Olteniei, mulţumesc pentru faptul că au venit acum acasă mulţi caracaleni. Această clădire este un simbol aliniat celorlalte 113 monumente istorice din oraşul nostru".

NEVOIA DE TEATRU ADEVĂRAT
Şi-a arătat încântarea pentru acest eveniment şi politicianul Crin Antonescu, care declara după reprezentaţia de joi seară: "Dincolo de spectacolul în sine, au fost în plus mai multă căldură, mai multă bucurie şi într-un fel mai multă istorie".

Legat de Oltenia precum se ştie, chiar şi prin adopţie, poetul şi pamfletistul Mircea Dinescu, prezent la eveniment, ne-a răspuns astfel la întrebarea referitoare la posibilitatea creării unei "punţi" între Portul Cultural Cetate şi Teatrul Naţional din Caracal: "Puntea asta culturală eu o fac de fiecare dată când ajung la Caracal. Îl sun pe Marius Tucă şi îi spun că sunt în oraşul lui natal. Cred că am făcut-o de vreo 200 de ori".

În ceea ce priveşte redeschiderea cu spectacolul "Măscăriciul", Dinescu remarca faptul că este nevoie de teatru adevărat şi de bun-gust, precum această montare, căci în România se joacă "teatru prost pe toate uliţele şi pe toate canalele". În opinia sa, evenimentul este de bun augur şi, dacă aceste teatre de provincie ar reînvia, ar fi un semn de sănătate pentru cultură.

CETĂŢENI DE ONOARE
În cursul zilei de vineri a fost decernat titlul de "Cetăţean de onoare al municipiului Caracal" unor persoanalităţi care au contribuit la terminarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Teatrului Naţional, dar şi la redeschiderea edificiului: Radu Beligan, foştii miniştri ai Culturii Mona Muscă şi Adrian Iorgulescu, precum şi Nicolina Isopescu, Dan Nicolae Buşcu, Virgil Niţulescu şi Dănuţ Cătălin Codan.

 

"Măscăriciul", la Naţional

Reprezentaţia cu "Măscăriciul", un spectacol după Cehov, cu doi interpreţi valoroşi - Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs - a fost una pe măsura acestei bijuterii care ar putea de acum încolo să fie exemplu "că se poate" pentru alte teatre din ţară. După spectacol, Horaţiu Mălăele ne spunea: "Faptul că se redeschide teatrul e şi un lucru frumos, şi un lucru trist.

E un lucru frumos că se redeschide această bijuterie care se numeşte Teatrul Naţional din Caracal - se redeschide o poartă către frumos şi, cum spuneau grecii, unde e frumos e Dumnezeu. Deci, se redeschide o poartă către Dumnezeu. Este şi trist, pentru că se redeschide după atât de mult timp. Iată că a trebuit să vină nişte oameni generoşi, nişte oameni cu bani, nişte oameni cu iniţiativă ca această întâmplare să aibă loc şi să pună pe fotoliul lui meritat acest public".

 

Niculae Urs îşi amintea că a mai jucat pe această scenă, când a venit cu o trupă din ţară. "E cea mai nimerită sală pentru spectacolul nostru, care este despre un spectacol de provincie, cu actori şi sufleori de provincie.
Aici e splendid, aştept să vin cu dragoste şi cu alte spectacole", a spus artistul, care a făcut deja o propunere direcţiei instituţiei pentru a prezenta cât de curând minunatul său one-man-show "Momâia".

 



Citiţi şi:
Teatrul tinereţii mele
Naţionalul din Caracal, pentru un nou veac
La Caracal, Teatrul Naţional a înfruntat istoria
×
Subiecte în articol: arte teatrul caracal