Shrek şi Harry Potter, la Bucureşti
Ce l-ati intreba pe Harry Potter daca l-ati vedea in carne si oase? Ori pe Shakespeare? Ei bine, le puteti pune intrebari, insa fara a primi un raspuns de la acestia. Pana la inceputul lunii februarie, bucurestenii se pot considera norocosi. Si asta pentru ca 37 de figurine din ceara in marime naturala ce provin de la Muzeul Figurinelor de Ceara din Sankt Petersburg sunt expuse la Muzeul National de Geologie.
Expozitia 'Mit, Fictiune si Realitate' ii aduce la un loc pe Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Shrek, Afrodita, Minotaurul si pe multi, multi altii. La intrarea in sala care gazduia figurinele de ceara statea mandru Harry Potter. O domnisoara usor pierduta i se adreseaza: 'Bai baiatule, facem si noi o poza asa, ca vedetele?!?', apoi o grabeste pe insotitoarea sa sa o prinda in cadru alaturi de cunoscutul personaj. Il paraseste repede, fara sa citeasca randurile de langa el, de unde ar fi aflat, daca nu stia deja, ca volumele 'Harry Potter' formeaza o serie foarte populara in intreaga lume. Ele apartin genului fantastic (trateaza o lume a vrajitorilor) si au fost scrise de autoarea britanica J. K. Rowling, aceasta devenind cea mai bogata scriitoare din istorie!
Langa Potter sta zambitor Shrek, capcaunul din filmul de animatie realizat in 2001. Trecem de animalutul verde si dam de pictorul, sculptorul, inventatorul si arhitectul Leonardo Da Vinci. El a incarnat spiritul universalist al Renasterii. In stanga sa o gasim pe Gioconda sau Mona Lisa. Aceasta este o pictura celebra a lui Leonardo Da Vinci, realizata in anii 1503-1506, reprezentand o femeie cu expresie ganditoare si un suras abia schitat, fiind considerata cea mai cunoscuta opera din istoria picturii. De la expozitie nu putea lipsi dramaturgul si poetul englez William Shakespeare.
Printre exponate se regasesc Masha si Dasha, cele mai longevive gemene cu trupurile unite. Nascute la Moscova, la 4 ianuarie 1950, cosmarul micutelor a inceput de la nastere, cand au fost luate de langa mama lor, careia i s-a spus ca gemenele au murit. Timp de 20 de ani au fost tinute in institutii de ingrijire din Rusia, unde li s-au facut diferite teste. De exemplu, una dintre gemene era asezata in apa inghetata, in timp ce medicii monitorizau temperatura corpului celeilalte. Cativa ani mai tarziu,
Dasha a inceput sa bea foarte mult, motiv pentru care primea batai de la sora sa geamana. La 17 aprilie 2003, Dasha a murit in urma unui stop cardiac, la fel si Masha, care a refuzat sa traiasca separata de sora sa. In Cartea Recordurilor au mai intrat si Paul Manson, drept 'cel mai gras om din lume' 'ajutat' de cele 450 de kilograme ale sale, cei mai scunzi gemeni, dar si omul cu cele mai mari membre.
In urmatoarea camera stateau pentru a fi admirati Aristotel, unul dintre cei mai importanti filosofi ai Greciei Antice, Socrate, dar si Afrodita. Sfinxul, o fiinta monstruoasa cu chip de femeie, Geryon, un monstru cu trei capete si trei trupuri unite, sau Hercule, vestitul erou grec, sunt cateva dintre figurinele de ceara care va dau intalnire.
Daca imita foarte bine sau deloc aceste figurine personajele respective, ramane sa descoperiti dumneavoastra la Muzeul National de Geologie pana la 8 februarie 2012.

Ştiri din .ro
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021

Magdalena Popa Buluc în dialog cu George Banu: „Covid-ul afectează nu doar plămânii, ci și… spiritul”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“

De Ziua Culturii Naționale - maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș
