x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sibiu, capitala jazzului

Sibiu, capitala jazzului

05 Mai 2005   •   00:00

Iubitorii de jazz nu au a[teptat Festivalul de Jazz degeaba. Spre surprinderea organizatorilor, tinerii au fost cei care au luat cu asalt Casa de Cultur` a Sindicatelor.

  • de CLAUDIA DABOVEANU
  • CULTURE CLUB
  • Seri incantatoare de muzica buna

    IN DESCHIDERE. Grupul Harmony din Sibiu a cantat in prima seara, la Festivalul de Jazz
    Primele doua zile ale Festivalului de Jazz de la Sibiu au facut Casa de Cultura a Sindicatelor neincapatoare. Iubitorii de jazz au asteptat de un an, cu sufletul la gura, aceste demonstratii de virtuozitate.

    In prima seara, intrarea a fost libera. Organizatorii s-au gandit sa ofere acest cadou mai ales studentilor care s-au aratat interesati de acest gen de muzica. Inghesuiala mare, inca de la ora 18:00, cand a avut loc vernisajul de fotografie Jazz Blitz.

    SALA FULL. Ritm si emotie surprinse pe filmul foto in timpul concertelor de jazz, de-a lungul vremii, de la minunata Aura Urziceanu a anilor ’70 pana la participantii la festivalul de anul trecut. Dupa bucuria ochiului au urmat desfatarea auzului si socul organizatorilor: intr-o sala de 650 de locuri, peste 1.000 de persoane. "E gratis, de-aia-i asa de plin!", si-au zis. Insa in a doua seara, cand a fost pe bani - apropo, pretul unui bilet e derizoriu (100.000 de lei pret intreg si 50.000 pentru studenti) - toate locurile erau ocupate. Pentru ca Sibiul a facut un adevarat cult din aceasta muzica ciudata pentru unii, fascinanta pentru altii. M-am uitat de jur imprejur si am vazut cam 90% tineri. Nu pentru ca biletul era atat de ieftin, ci pentru ca probabil parintii lor, de-a lungul a 35 de ani, de cand dateaza festivalul sibian, le-au facut educatie in acest sens. Sa fie acesta un antidot la manele?

    NOPTI MAGICE. A doua seara a inceput romaneste, cu o trupa de jazz din Oradea, care si-a anuntat participarea in ultimul moment: Jazz Today. Balogh Joe, Radu Hanes, Pop Marius, Peto Zoltan, Vladimir Sateanu si Nagy Orsolya au abordat un registru eclectic, cu compozitii originale, dar si interpretari ale unor piese celebre. Au urmat cehii de la P.J Ryba&Mind the Step, trei impatimiti de jazz. Song for Jaco a smuls ropote de aplauze salii, care a rasplatit pe rand sunetele magice ale saxofonului alto (Petr A. Venkrbec), ale basului (Pavel J. Ryba) si ale instrumentelor de percutie (Ph. Jiri Kollman). Ultimii pe lista serii de miercuri, cei de la Rami Jazz&Blues Band. Romano-germanii au oferit in miez de noapte un recital care a pendulat intre momentele de virtuozitate ale lui Ramiro Junger (pian) si Dietmar Osterburg, un profesionist al notelor grave ale contrabasului. Toate noptile s-au incheiat (sau au inceput toate diminetile?) cu jam sessionuri, acele intalniri de suflet, in care improvizatia si ritmurile fac deliciul unui public familiar. Fara inhibitii, fara emotiile din concert. Doar delectare si relaxare. Atat de multa relaxare, incat in prima noapte de jam session, doua dintre fotografiile mari cat un stat de om de la expozitia alaturata au disparut. Cu simturile inrobite de swing, nimeni n-a observat cand pozele "au facut picioare"...

    ×
    Subiecte în articol: culture club jazz