MediaSind va acţiona în justiţie Societatea Română de Televiziune pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media şi pentru anularea unor drepturi ale salariaţilor Televiziunii Publice, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
MediaSind va acţiona în justiţie Societatea Română de Televiziune pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media şi pentru anularea unor drepturi ale salariaţilor Televiziunii Publice, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX. "US MediaSind dezaprobă atitudinea administraţiei Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi a Preşedintelui - Director General, Alexandru Sassu, care, prin acţiunile lor, încalcă regulile parteneriatului social din instituţie. Legea 130/1996 republicată, care stipulează că «nu se pot negocia la nivel de unitate clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior», nu este respectată, fapt ce prejudiciază interesele salariaţilor", se arată în comunicatul semnat de preşedinte US MediaSind, Cristi Godinac, şi de coordonatorul Departamentului TV al US MediaSind, Ion Moraru. Potrivit sindicatului, o parte a fondurilor necesare pentru "acoperirea găurilor din bugetul instituţiei" s-au obţinut prin "nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media şi prin anularea unor drepturi din Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Unitate". "În loc să recurgă la soluţii de redresare, prin recuperarea prejudiciului de la cei vinovaţi, administraţia Sassu invocă celebra «grea moştenire» lăsată de domnii Nicolau şi Giurgiu. Demagogia acestei retorici este susţinută de faptul că în actuala conducere se află persoane care, deţinând funcţii de decizie şi în vechea administraţie, au contribuit direct sau indirect la dezastrul economico-financiar al televiziunii publice", mai spune MediaSind.
Sindicatul reclamă şi faptul că s-a încercat "discreditarea şi reducerea la tăcere a vocilor critice din cadrul sindicatelor instituţiei", prin "intimidarea" şi "fabricarea unor documente compromiţătoare la adresa lor". "Pentru simplul fapt că a afişat în TVR un extras din Raportul de ţară pe probleme de mass-media al US MediaSind, raport critic la adresa administraţiei, Sindicatul 2002 din SRTv a fost atacat prin intermediul unui document adresat preşedintelui Alexandru Sassu şi care conţinea informaţii false menite să discrediteze sindicatul, dar mai ales pe liderul său. Apelându-se la o stratagemă stalinistă de intimidare, documentul a fost răspândit printre angajaţi", mai spune sindicatul. În aceste condiţii, considerând ca fiind "grave aceste încălcări ale legii", Comitetul de Conducere al US MediaSind a hotărât să acţioneze în justiţie administraţia SRTv pentru ca "salariaţii să-şi recapete drepturile care le-au fost confiscate". În acelaşi timp, MediaSind spune că "ia act" şi de acuzaţiile venite din interiorul breslei, referitoare la transformarea instituţiei într-un "câmp de bătălie politică". "Ne exprimăm îngrijorarea că o asemenea situaţie poate duce la scăderea obiectivităţii emisiunilor informative, la diminuarea calităţii programelor TVR, în defavoarea cetăţeanului plătitor de taxă", se mai arată în comunicat. Totodată, MediaSind spune că va sesiza Consiliul Suprem de Apărare a ţării, Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul şi Ministerul de Externe, pentru a analiza situaţia retransmisiei programelor TVR1 în Republica Moldova. "Interesele politico-economice promovate de actuala administraţie subminează imaginea externă a televiziunii publice şi, nu în ultimul rând, interesul naţional al României", se arată în acelaşi comunicat. MediaSind precizează că, în 3 decembrie, Alexandru Sassu a încheiat un acord de retransmisie a programelor TVR1 peste Prut cu ICS Telefe M International SRL, deşi după întreruperea emisiei programelor SRTv pe teritoriul Republicii Moldova, Consiliul de Administraţie al Televiziunii Publice l-a mandatat, în data de 27.11.2007, să acţioneze în instanţă Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, precum şi compania respectivă "în vederea obţinerii de despăgubiri pentru exploatarea neautorizată a spaţiului publicitar al TVR1". Potrivit sindicatului, care citează Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, "firma ICS Telefe M International SRL a fost înfiinţată cu ocazia expresă a concursului înscenat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu scopul de a prelua controlul asupra retransmiterii programelor TVR1 şi a frecvenţei de stat nr. 2" şi "în spatele firmei stă feciorul primului secretar al Partidului Comunist, care este şi şeful statului".