x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sondaj CURS - Guta si Andreea Marin, preferati de elevi

Sondaj CURS - Guta si Andreea Marin, preferati de elevi

de Mihaela Suciu    |    03 Aug 2005   •   00:00
Sondaj CURS - Guta si Andreea Marin, preferati de elevi

Tubul catodic este sursa dominanta de valori a adolescentilor, iar modelele in viata sunt vedetele tv, Nicolae Guta si fotbalistii, asa cum arata o parte a rezultatelor sondajului CURS privind comportamentul de consum de programe audio-vizuale al elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani.

Tubul catodic este sursa dominanta de valori a adolescentilor, iar modelele in viata sunt vedetele tv, Nicolae Guta si fotbalistii, asa cum arata o parte a rezultatelor sondajului CURS privind comportamentul de consum de programe audio-vizuale al elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani.

Televiziunea are cea mai mare influenta in ceea ce priveste insusirea unor valori si atitudini de catre tinerii cu varste cuprinse intre 11-14 ani, respectiv 15-18 ani, surclasand familia si scoala. Vedetismul, sexualitatea, lipsa de scrupule, violenta, vulgaritatea, senzationalul sunt cateva dintre "valorile" pe care tinerii si le asuma prin intermediul televizorului, pe care-l vizioneaza peste trei ore zilnic in proportie de 56%. Rezultatele sunt sustinute de ultimul studiu realizat de CURS la cererea CNA privind "comportamentul de consum de programe audio-vizuale ale elevilor cu varste cuprinse intre 11-14 ani, respectiv 15-18 ani".

TVFAGIE. 50% dintre tineri sustin ca vizioneaza posturile dupa ora 19, 32% dupa-amiaza, intre 13-19 si 17% dimineata intre orele 6:00-13:00. Perioada de expunere la televizor in timpul saptamanii dupa orele 19:00 este mai mare la baieti decat la fete(46% baieti intre 11-14 ani si 52% baieti intre 15-18 ani). Elevii cu varsta de 11-14 ani din urban aloca mai mult timp vizionarii in timpul saptamanii in comparatie cu cei din rural - 60% vs 54%. Situatia sta tocmai invers in grupul celor cu varste de 15-18 ani - 55% rural vs 52% urban.

La sfarsit de saptamana televiziunea are un public format din adolescenti in proportie de 63%, care urmaresc peste 3 ore oferta de programe. Elevii din grupul 11-14 ani urmaresc emisiunile tv intr-o proportie mai mare (68%) peste 3 ore zilnic, comparativ cu elevii din al doilea grup, 15-18 ani, care in proportie de 59% urmaresc peste 3 ore zilnic emisiuni tv.

Motivele pentru care elevii se uita la televizor sunt legate in principal de dorintele de distractie si amuzament in 46% dintre cazuri si de necesitatea de a se informa, de a dobandi noi cunostinte, in 31% dintre cazuri.

MODELE. Chiar daca in randul adolescentilor modelele predominante in viata sunt mama si tata, ca efect al unui discurs traditional, impactul televiziunii se observa si in aceasta zona a vietii lor. Vedetele tv preferate sunt, ca rezultat al motivatiei de vizionare a programelor, din zona divertismentului. Pentru elevii cu varsta intre 11 si 14 ani, Andreea Marin pare a fi vedeta care intruneste majoritatea dintre cele mentionate pe lista intrebarilor sondajului (8%), dar e depasita cu mult de preferintele pentru altcineva (29%) si de procentul de 22 care semnifica lipsa unor asemenea preferinte. Cert este ca preadolescentii si-ar dori sa semene cel mai mult cu o vedeta si nu neaparat din televiziune, ci mai degraba din sport (13, 9%).

In categoria de varsta 15-18 ani cei mai multi prefera manelele (21,9%) iar vedeta admirata este Nicolae Guta(8,3%), depasit totusi de lipsa de modele din show-biz manifestata de 19,7%. Topul primelor cinci vedete TV ales de adolescenti o claseaza pe primul loc pe Teo Trandafir (7,9%), urmata de Andreea Marin (5,7%), Andreea Esca (2,8%), Mircea Radu (2,6%) si Dan Negru (2,5%).

Chiar daca biblioteca ocupa un loc predominant in caminele adolescentilor (80%) - datorita atat paternului traditionalist, cat si din cauza lipsei banilor necesari achizitionarii unor aparaturi de inalta tehnologie s tinerii citesc destul de putin, aproape deloc. Baltagul lui Mihail Sadoveanu si poeziile lui Eminescu sunt singurele carti mentionate spre lectura. Poate si pentru ca majoritatea considera ca domeniul sportiv aduce reusita in viata, iar mai mult de jumatate dintre acestia si-ar dori sa devina fotbalisti. Un Idiotul de Dostoievski nu ar strica in acest caz ! (sic!)

POSTURI SI EMISIUNI PREFERATE. Pe primul loc in preferintele elevilor apare PRO TV, cu ponderi intre 22% si 26% datorita accentului pe care postul il pune pe zona divertismentului. Pe locul doi apare Antena 1, cu procente de 11-12% pe cele doua grupe de varste datorita motivatiei de informare, iar pe locul trei apare Acasa Tv, cu procente intre 9%-11%.

PREA MULTA VIOLENTA LA TELEVIZOR
Violenta transmisa prin emisiunile de stiri nu este vazuta cu ochi buni de elevi. 50% dintre ei considera ca este "prea multa", in timp ce 32% apreciaza ca este "cat trebuie". Estimarea excesului de violenta la stiri creste o data cu varsta (in timp ce 55% din grupul 15-18 ani considera ca este "prea multa", 45% din grupul de 11-14 ani o considera "corespunzatoare"). Violenta din filme este considerata de catre 44% din totalul elevilor de 11-18 ani ca fiind cat trebuie si tot de 44% ca fiind prea multa. Doar 9% dintre elevi considera ca violenta din filme este prea putina. 45% din totalul elevilor (11-18 ani) apreciaza ca scenele de violenta in desenele animate sunt prea putine; 32% considera ca acestea sunt atat cat trebuie si numai 13% opineaza ca scenele de violenta in desenele animate de la tv sunt prea multe. In raport cu cele doua grupe de varste (11-14 ani si 15-18 ani) violenta in desene animate este considerata "prea putina" mai mult de elevii mai tineri (49%) comparativ cu cei din a doua grupa (41%). Pe 37% violenta tv ii amuza si ii lasa indiferenti, pe 12% ii face mai curajosi si mai indrazneti, pe 3% ii determina sa actioneze ca atare, iar 32% se declara ingroziti si nesiguri din cauza ei si doar 5% isi pierd somnul.

×
Subiecte în articol: arte violenta