Istoria, frumuseţea şi uitatele cîntece ale Bucovinei au fost readuse în premieră, vineri seara, pe scena Sălii Palatului de către maestrul Tudor Gheorghe neîntrecutul artist care se află mereu pe urmele graiului cîntat al străbunilor noştri , acompaniat de un taraf de excepţie format din doi violonişti, un ţambalist şi un contrabasist.
Istoria, frumuseţea şi uitatele cîntece ale Bucovinei au fost readuse în premieră, vineri seara, pe scena Sălii Palatului de către maestrul Tudor Gheorghe neîntrecutul artist care se află mereu pe urmele graiului cîntat al străbunilor noştri , acompaniat de un taraf de excepţie format din doi violonişti, un ţambalist şi un contrabasist. Texte vechi, interpretate de ţărani neştiutori de carte acum 100 de ani şi chiar mai mult, au răsunat din glasul cald şi mişcător al preţuitului menestrel, într-un recital de două ore, "condimentat" de savuroase şi ironice confesiuni.
STIHURI VECHI. "Este cel mai dificil spectacol pe care l-am prezentat până acum", a declarat Tudor Gheorghe în deschiderea concertului, motivînd situaţia de "oltean de pe malul Jiului" care vrea să arate muzica din Bucovina. Situaţia inedită l-a avantajat, însă, pe rapsod, care a adus pe scenă muzica unor timpuri de mult apuse. "Muzica ce-o auziţi e muzica ce se asculta în Bucovina anilor 1900", a menţionant artistul, explicând că spectacolul "La margine de imperii" se bazează pe cântece culese şi prelucrate dintr-o carte apărută doar în limba germană, în 1938, dar care încă păstrează aceste stihuri şi melodii. "Nici un cântec pe care o să-l auziţi nu are mai puţin de 100 de ani. Ba mint, e un cântec care are 98", a relatat poznaş cântăreţul. Aplauze sincere, atît de sincere încît cuvintele sunt de prisos atunci cînd ai in faţa ta o sală arhiplină. Adevărata valoare şi autenticitate a unui artist o confirmă, în cele din urmă, publicul.
Citește pe Antena3.ro