x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ştefan Hruşcă a pornit colinda de la Caracal

Ştefan Hruşcă a pornit colinda de la Caracal

de Luminita Ciobanu    |    24 Noi 2009   •   00:00
Ştefan Hruşcă a pornit colinda de la Caracal
Sursa foto: Viorel Chirea/

Teatrul Naţional din Caracal a găzduit duminică seara un concert mirific ce poartă semnătura unui artist cu har: Ştefan Hruşcă.
Pe înserate, cu mic, cu mare, caracalenii şi-au ocupat locurile în sala Teatrului Naţional, arhiplină la acest eveniment.

Hruşcă a pornit colinda la Caracal, vestind apropierea marii sărbători a Naşterii Mântuitorului. Colindele artistului au mângâiat sufletele spectatorilor care au primit cu drag cântările străbune. Prin vocea sa, Ştefan Hruşcă a dat strălucire colindelor culese de la bătrânii satelor şi a adus bucurie nu numai în inimile publicului, pentru că nu doar cei prezenţi au fost colindaţi. Hruşcă şi-a îndreptat cântările şi spre persoanele aflate la Centrul Medico-Social din localitate, fiindcă întreaga sumă rezultată din vânzarea biletelor pentru concert le-a fost dăruită.

În fiecare an, colindele lui Ştefan Hruşcă şi gândurile sale bune se îndreaptă şi spre cei nevoiaşi. "Anul acesta am pornit colinda la Caracal, cu o faptă bună, aşa cum tata m-a învăţat de când eram prunc", a mărturisit artistul. Spectacolul a fost înălţător. În Postul Crăciunului, caracalenii, prin glasul "dascălului de colinde" Ştefan Hruşcă, au fost purtaţi în vremurile de odinioară, pe strada din Viflaim, unde, din casă în casă, Sfânta Fecioară Maria căuta loc de găzduire pentru a-L naşte pe Pruncul Iisus. Au aflat cum se colindă în Maramureş pentru feciorii de însurat care mai au un pic de aşteptat pentru marele moment din viaţă, până trece postul.

Spectatorii şi-au putut odihni gândurile lângă izvor-izvoraşul care susură pe cărările de munte, la umbra pomului înrămuratu', de roade-'ncărcatu'. Au colindat împreună cu Ştefan Hruşcă, au aplaudat feciorul de moroşan în timp ce interpreta vestitul cântec de pe plaiurile natale, au lăcrimat în timp ce artistul şi-a înţălţat "Ruga pentru părinţi". "Slobozi-ne gazdă-n tindă", urarea rostită de Ştefan Hruşcă în finalul concertului a ridicat spectatorii de pe scaune, iar aplauzele n-au mai contenit minute-n şir, apoi s-au înteţit când, alături de artist, au urcat pe scenă primarul municipiului Caracal Gheorghe Anghel şi directorul Teatrului Naţional Ligia Pavel, cărora Ştefan Hruşcă le-a înmânat darul său pentru persoanele nevoiaşe aflate la Centrul Medico-Social, în prag de sărbători.

Din Oltenia, artistul va duce colinda la Suceava, Iaşi, Bacău, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Lugoj, Reghin, Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Sibiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureş, Arad, Deva, Urziceni, Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Giurgiu şi Târgovişte. • Luminiţa Ciobanu

×
Subiecte în articol: observator