x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Studiu - Filmele de familie, cele mai profitabile

Studiu - Filmele de familie, cele mai profitabile

de Adriana V. Paduraru    |    19 Oct 2005   •   00:00
Studiu - Filmele de familie, cele mai profitabile

Filmele pentru intreaga familie sunt mult mai profitabile decat cele care au "bulinuta 16".

Filmele pentru intreaga familie sunt mult mai profitabile decat cele care au "bulinuta 16". Cel putin asa reiese din studiul realizat de Fundatia Dove.

Ingrijorati de cresterea numarului filmelor cu scene de sex sau violenta si a scaderii celor pentru intreaga familie, reprezentantii Fundatiei Dove din Statele Unite au hotarat sa realizeze un studiu pentru a vedea daca prima categorie de pelicule este chiar atat de profitabila. In urma analizei s-a constatat faptul ca nu este deloc asa.

ANALIZA. In perioada 1989-2003 majoritatea studiourilor cinematografice de la Hollywood au produs 123 de filme catalogate de catre MPAA (Motion Picture Association of America) ca apartinand categoriei G (audienta generala), ceea ce inseamna aproximativ patru la suta din totalul peliculelor. Tot in acesti 14 ani, au fost lansate 1.533 de filme catalogate R (interzis persoanelor sub 17 ani, fara acordul parintilor), adica aproximativ 51 la suta din productia totala hollywoodiana.

INCASARI. Desi proportia filmelor R este mult mai mare decat a celor G, profitul este mai mare in cazul peliculelor din ultima categorie. Astfel, productiile pentru audienta generala au obtinut, in medie, un profit de 79 de milioane de dolari pentru fiecare film, spre deosebire de cele din categoria R, unde profitul s-a situat, in medie, la sapte milioane de dolari fiecare. De asemenea, in perioada 2000-2003, filmele din categoria G s-au situat pe primul loc in clasamentul ratei profitabilitatii cu 94,5%, urmate fiind de filmele PG (cu acordul parintilor) - 43,6% si R (28,7%). In acelasi rastimp, filmele categorisite PG-13 (la noi, "bulinuta 12") au adus profituri de 45,6 milioane de dolari, fata de 78,8 milioane cat au avut cele din categoria PG. Acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca peliculele PG-13 au fost de aproximativ patru ori mai numeroase decat cele PG (75, respectiv 21).

PARERI. Foarte multi specialisti au fost de acord cu concluziile reprezentantilor Fundatiei Dove. "Timp de multe decenii, Hollywood-ul a ignorat cat a putut faptul ca investitia intr-un film cu scene de sex si violenta nu aduce profit. Studiul Dove aduce atat de multe probe in acest sens, incat orice director de studio cinematografic nu va putea sa le ignore... decat din incapatanare si pe propriul risc", a declarat criticul de film Michael Medved. Aceeasi parere o impartaseste si John Fithian, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor de Cinematografe: "In 2004, filmele din categoria PG-13 au avut incasari din vanzarea biletelor de 4,4 miliarde de dolari, in timp ce filmele PG au adus 2,3 miliarde. Peliculele R au incasat 2,1 miliarde dolari. E bine sa existe o diversitate, insa filmele pentru intreaga familie sunt mult mai bine vandute decat cele pentru adulti".

ROMANIA: COMEDII SI ACTIUNE
Dar sa vedem si care sunt preferintele romanilor, in materie de filme romanesti.
In lunile de vara nu putine au fost televiziunile care au mizat pe filmele romanesti. Antena 1, Pro TV, TVR 1, dar si televiziuni "mici" ca B1 TV, Pro Cinema sau TVRM au ales sa difuzeze productii autohtone. In total, in lunile iunie, iulie si august televiziunile au difuzat 93 de productii romanesti - numai sapte dintre ele fiind realizate dupa Revolutie.
Televiziunea care a ales sa dea cele mai multe productii a fost B1 TV. Postul de pe Calea Victoriei a difuzat nu mai putin de 53 de pelicule.
Preferate au fost in acest an - ca si in ceilalti - comediile si filmele de actiune. Antena 1 a mizat pe vechile BD-uri, dar si pe comediile "Milionari de week-end" si "A doua cadere a Constantinopolului". Pro TV a contraatacat cu productiile lui Sergiu Nicolaescu - seria "Comisarul" sau "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", TVR 1 a difuzat un film recent, "Maria". Titlul face audienta, asta e clar, pentru ca de cativa ani seria "Brigada diverse", cu actori precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, George Mihaita, Iurie Darie, continua sa faca audienta.

BOX-OFFICE 2004
Anul trecut, filmele care au obtinut cele mai mari venituri se inscriu in categoria PG. Cel mai "bogat" a fost Shrek 2, care a obtinut din vanzarea biletelor 441,2 milioane de dolari. Numai patru filme R au patruns in top-ul 25 al box-office-ului din 2004. Dintre acestea, cele mai multe incasari le-a avut "The Passion of the Christ" (370,3 milioane de dolari). Aceste sume s-au inregistrat in ciuda faptului ca in 2004 s-au vandut mai multe bilete decat in 2003 sau 2002. Astfel, anul trecut s-au cumparat 1,53 miliarde de bilete, fata de 1,57 in 2003 si 1,63 miliarde in 2002. In medie, producerea unui film la Hollywood costa 63,6 milioane de dolari, la care se adauga costul reclamei - 34,4 milioane.
×
Subiecte în articol: arte milioane dolari filmele