x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Superdadaca" vs "Dadaca 911"

"Superdadaca" vs "Dadaca 911"

08 Mai 2005   •   00:00

O "dadaca" britanica are doua copii americane. Iar cele doua televiziuni ce aduc in prim plan o Mary Poppins moderna se acuza reciproc de furt de idei.


  • de ADRIANA PADURARU
  • CULTURA/MASS-MEDIA

  • SUPERDADACA. Jo Frost si-a dedicat viata copiilor, iar acum ii invata si pe parinti "regulile jocului"
    Nick Powell este producatorul executiv al reality show-ului britanic "Supernanny", difuzat de Channel 4. Impreuna cu Craig Armstrong a adus si in Statele Unite emisiunea in care Jo Frost le da parintilor sfaturi in ceea ce priveste cresterea copiilor.

    LECTII. In fiecare episod, superdadaca ii studiaza pe parinti in incercarea lor de a depasi toate obstacolele ce apar in calea educarii odraslelor. Apoi le arata adultilor "calea cea dreapta". Ce ii invata Jo pe parinti? In primul rand ii sfatuieste sa-si controleze reactiile atunci cand sunt nervosi pentru a nu exagera la micile prostioare ale copiilor. Ii invata sa comunice mai mult cu acestia si cum sa-si impuna "regulile jocului" in fata micutilor fara sa ridice glasul si fara "bataia rupta din rai". Dupa "predarea lectiilor", Jo ii viziteaza pe adulti pentru a vedea daca acestia pun in practica ceea ce au aflat.

    PESTE OCEAN. Channel 4 a inceput difuzarea reality show-ului in vara lui 2004. Au fost suficiente trei episoade pentru ca englezii sa fie cuceriti - 6 milioane de telespectatori dupa trei saptamani. La finalul sezonului, superdadaca britanica s-a mutat in SUA, debutul peste Ocean producandu-se la 17 ianuarie 2005. Succesul a fost la fel de mare ca in Anglia: 8,69 milioane de telespectatori.

    CLONA. De-a lungul timpului, Fox si ABC s-au acuzat reciproc de furt sau copiere de formate de reality show-uri, cum ar fi "Schimb de mame" ("Trading Spouses" la Fox si "Wife Swap" la ABC). Nici "Supernanny" n-a scapat.

    Emisiunile au in prim plan o Mary Poppins moderna, insa versiunea Fox, intitulata "Nanny 911", este un fel de liga a campionilor la dadace. In competitie sunt mai multe bone, fiecare "prestatie" fiind evaluata de celelalte participante. In ceea ce priveste audienta, "Nanny 911" sta la fel de bine ca "Superdadaca": 8,66 milioane de privitori.

    CINE ESTE "SUPERDADACA"?
    Jo Frost spune despre ea ca a fost nascuta pentru a fi dadaca. Inca din adolescenta a avut grija de micuti, insa dupa terminarea facultatii a luat meseria in serios. Se ocupa de copii full time sau part-time de peste 15 ani, timp in care a intalnit o multitudine de personalitati atat la micuti, cat si la adulti. Jo a ajuns si in Camera Comunelor pentru a tine o dezbatere in ceea ce priveste prevenirea comportamentului antisocial. Dupa un sezon plin de succes in Marea Britanie, Jo s-a mutat la canalul ABC pentru a-i invata pe americani cum sa fie buni parinti. Acum, Jo a fost rechemata in Anglia pentru a doua serie a "superdadacei" engleze. La inceputul acestui an i-a aparut in SUA si o carte, intitulata "Supernanny" in care ea isi impartaseste experienta acumulata de-a lungul celor 15 ani de cariera.
    ×
    Subiecte în articol: arte superdadaca