x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Suveniruri” din Epoca de Aur, scoase la licitaţie

„Suveniruri” din Epoca de Aur, scoase la licitaţie

de Ema-Augusta Banu    |    24 Ian 2012   •   21:00
„Suveniruri” din Epoca de Aur, scoase la licitaţie

Casa Artmark organizeaza maine, 26 ianuarie, ziua in care dictatorul Ceausescu ar fi implinit 94 de ani, o inedita licitatie cu obiecte din perioada comunista, intitulata sugestiv 'Epoca de Aur'. De la cadourile de protocol ale familiei Ceausescu la lucrari plastice cu tematica proletcultista si medalii rare, sunt puse in vanzare 70 de exponate, din perioada de rea-pomina a romanilor.

Potrivit lui Tudor Octavian, licitatia nu se vrea a fi un elogiu adus comunismului, ci un demers de recuperare artistica: 'Au trecut 22 de ani de la caderea totalitarismului in Ro­ma­nia, oamenii se detaseaza si incep sa vada calitatea de raritate, de reper al momentului, conditia de obiect de arta al exponatelor', adauga criticul de arta. Evenimentul precede 'Licitatia de avangarda si expresionism', organizata de Artmark in aceeasi seara, la Athenee Palace Hilton.

Tabloul 'Scinteia', pictat de Constantin Artachino, constituie piesa centrala a licitatiei. In 1951, ca sa poata fi acceptat la Anuala realist-bolsevica de la Dalles, batranul Artachino a fost 'nevoit' sa picteze un tablou, infatisand o muncitoare ci­tind ziarul Scinteia. Pictura, men­tio­nata in literatura de specialitate da­torita temei sale de compromis, are un pret de pornire de 3.800 de euro. La categoria obiecte 'excentri­ce' din Epoca de Aur pot fi achi­zi­tio­na­te, printre altele, stiloul tovarasului, 'Pilot Elite', pe care casa de licitatie cere 2.000 de euro.

Stiloul, con­fec­tionat din bachelita, cu penita de aur, i-a fost oferit in dar lui Nicolae Cea­u­sescu cu ocazia vizitei in Japonia din 1975. Un alt cadou scos la vanza­re este cel daruit fostului dictator, in 1977, de sahul Iranului si reprezinta o pereche de porumbite din argint aurit si emailat, estimat la 1.200 de euro. Printre exponate se numara si obiecte pretioase de arta decorativa ce au apartinut Elenei Ceaussescu, precum o cutie de bijuterii lucrata in sidef (pret de pornire 400 de euro) si doua piese din blana naturala. Cele mai multe dintre loturile 'Epocii de Aur' au preturi de pornire foarte mici. Astfel, o treime dintre acestea pornesc de la 25 si 100 euro, pe cand o alta treime este compusa din loturi cu preturi de pornire de la 100 la 300 euro.

Licitatia de avangarda si expresionism
Cea de-a doua licitatie a serii – 'Avangarda si expresionism' – aduce in atentia iubitorilor de arta doua lucrari rare, semnate Constantin Bran­cusi. Este vorba de desenul 'Pupaza cu mot' (penita pe hartie, 27,4 x 38 cm), evaluat la 5.000-10.000 de euro si fotografia-obiect artistic 'Peile rosi', datata 1906, care are o valoare estimativa cuprinsa intre 2.000-4.000 de euro. Sesiunea temati­-ca cuprinde nume importante ale avan­gardei romanesti, printre care Vic­tor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Magdalena Ra­du­lescu sau Jules Perahim, precum si o serie de artisti, exponeti ai mis­ca­rii expresioniste: Nicolae Tonitza, Io­sif Iser, Ion Tu­cu­lescu sau Corneliu Baba. Daca ramasitele comunismului valoreaza, in medie, de la cateva sute la cateva mii de euro, lucrarea-vedeta a licitatiei – 'Portret pentru mai tarziu' (poetul Ion Minulescu) – semnata de Victor Brauner, ridica stacheta la 200.000 de euro.

×
Subiecte în articol: arte expozitie