x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tamara Buciuceanu va primi premiul de excelenţă, la Gala UNITER

Tamara Buciuceanu va primi premiul de excelenţă, la Gala UNITER

01 Mar 2011   •   18:59

Senatul Uniunii Teatrale din România a hotărât ca cea de-a XIX-a ediţie a Galei Premiilor UNITER să se desfăşoare la 18 aprilie.

Marţi s-au dat publicităţii atât nominalizările pentru aceste distincţii, care au fost hotărâte de un juriu format de criticii de teatru Andreea Dumitru, Doina Modola şi Ludmila Patlanjoglu, cât şi o serie de premii acordate de Senatul UNITER.

Astfel, Premiul de Excelenţă va fi decernat în acest an actriţei Tamara Buciuceanu. Premii pentru întreaga activitate vor primi actorii Coca Bloos şi Ilie Gheorghe, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie şi criticul Ion Cazaban. Gabriel Bassarabescu se va învrednici de Premiul special pentru muzică de teatru; Aneta Forna Christu - Premiul special pentru teatru de păpuşi, iar Andras Lorant - Premiul special pentru coregrafie.

De asemenea, s-au acordat Premii speciale pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile: Teatru3 (Teatru La Cub) - Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi şi Muzeul Teatrului de Păpuşi şi Animaţie din România -  Asociaţia Culturală GAG din Craiova.

Nominalizările pentru această ediţie a galei premiilor UNITER sunt următoarele:

Debut: Vlad Cristache, pentru regia spectacolului "Peer Gynt" de la Teatrul "Maria Filotti", Brăila; Alexandru Mâzgăreanu, pentru regia spectacolului "Funcţionarii" de la Teatrul Metropolis, Bucureşti; Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din spectacolul "Livada de vişini" de la Teatrul Naţional Bucureşti

Cel mai bun spectacol de teatru TV: "Întoarcerea la matcă" de George Astaloş, regia Ion Gostin; "O întâmplare cu haz" de Carlo Goldoni, regia Constantin Dicu; "Unde-i revolverul" de Görgey Gábor, regia Mircea Cornişteanu.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: "Aniversarea" de Harold Pinter, în regia lui Alexandru Dabija; "D'ale carnavalului" de I. L. Caragiale, în regia lui Gavriil Pinte; "Maldoror" - biografia sentimentală a unui criminal în serie, scenariul şi regia Ilinca Stihi (toate trei sunt producţii ale SRR).

Cea mai bună scenografie: Carmencita Brojboiu, pentru scenografia spectacolului "Leonce şi Lena" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca; Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului "Shaking Shakespeare" de la Teatrul German de Stat din Timişoara; Adriana Grand, pentru scenografia spectacolui "Iunie" de la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş.

Cel mai bun actor în rol secundar: Dragoş Huluba, pentru rolul Căpitanul de pompieri din spectacolul "Cântăreaţa Cheală" de la Teatrul de Comedie din Bucureşti; Andi Vasluianu, pentru rolul Semion Medvedenko din spectacolul “Pescăruşul” de la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti; Gábor Viola, pentru rolul Valerio din spectacolul "Leonce şi Lena" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ciontea, pentru rolul Mama tânărului din spectacolul "Avalanşa" de la Teatrul Naţional din Bucureşti; Claudia Ieremia, pentru rolul Marietta din spectacolul "În vizită" de la Teatrul Naţional din Timişoara; Virginia Itta Marcu, pentru rolul Jongleurul violonist din spectacolul "Puterea obişnuinţei" de la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov.

Cel mai bun actor în rol principal: Zsolt Bogdán, pentru rolul Bergman din spectacolul "Strigăte şi şoapte" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca; Marius Manole, pentru rolul Lopahin Ermolai Alexeevici din spectacolul "Livada de vişini" de la Teatrul Naţional din Bucureşti; Horaţiu Mălăele, pentru rolul Francois din spectacolul "Dineu cu proşti" de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Cea mai bună actriţă în rol principal: Petronela Grigorescu, pentru rolul Veta din spectacolul "O noapte furtunoasă" de la Teatrul Naţional din Iaşi; Maia Morgenstern pentru rolul Ranevskaia Liubov Andreevna din spectacolul "Livada de vişini" de la Teatrul Naţional din Bucureşti; Ofelia Popii, pentru rolurile din spectacolul "Felii" de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Cea mai bună regie: Lazslo Bocsardi, pentru regia spectacolului "Neguţătorul din Veneţia" de la Teatrul Maghiar "Tamasi Aron" din Sfântu-Gheorghe; Alexandru Dabija, pentru regia spectacolului "O noapte furtunoasă" de la Teatrul Naţional din Iaşi; Andrei Şerban, pentru regia spectacolului "Strigăte şi şoapte" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Cel mai bun spectacol: "Leonce şi Lena" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca; "Livada de vişini" de la Teatrul Naţional din Bucureşti; "Strigăte şi şoapte" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

La Gală, se va decerna şi Premiul pentru critică de teatru (decis de Biroul de conducere al Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – AICT), care îl va primi Andreea Dumitru.

Senatul UNITER a decis ca în cadrul ediţiei din acest an a Galei Premiilor UNITER să fie acordate diplome de recunoştinţă reprezentanţilor personalului de scenă cu o activitate de peste 30 de ani în instituţiile teatrale de care aparţin.

×