x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Targ de carte - O zi pana la Gaudeamus

Targ de carte - O zi pana la Gaudeamus

de Sebastian S. Eduard    |    21 Noi 2006   •   00:00
Targ de carte - O zi pana la Gaudeamus

Maine, la Romexpo, se va deschide cea de-a 13-a editie a Targului Gaudeamus. In premiera, Jurnalul National va fi prezent la targ printr-un stand la care se vor putea achizitiona produsele marca Jurnalul.

Targul Gaudeamus, ce se va deschide miercuri la Romexpo va aduce in fata vizitatorilor cartile si oferta educationala a circa 400 de edituri si institutii de invatamant.

INVITAT DE ONOARE. Cea de-a 13-a editie a targului, ce are loc pana duminica, are ca invitat de onoare francofonia. Prin urmare, presedintele de onoare al editiei este ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot. Franta va aduce la targ trei scriitori - Lorette Nobecourt, Stephane Audeguy si Michel Crepu - si va organiza un stand ce va include o selectie de carti ale celor mai importante edituri din Hexagon, precum si titluri traduse in romana. Lorette Nob"court, in varsta de 38 de ani, este publicata in Romania de Editura Est cu volumul "Conversatia". La fel ca Michel Crepu - castigator al premiului Femina pentru eseu cu "Le tombeau de Bossuet" in 1998 si fost responsabil al rubricii literare din L’Express, Nobecourt va da autografe vizitatorilor targului la 26 noiembrie, la standul Ambasadei Frantei. Stephane Audeguy isi va lansa la 23 noiembrie cartea "Teoria norilor", aparuta la Editura Nemira.

LANSARI. Cateva evenimente ne atrag atentia. Rao lanseaza volumele "1001 albume de ascultat intr-o viata" si "Poveste Rolling Stones". Evenimentul va fi dublat miercuri de un concert Iris. Paralela 45 vine si ea cu cele mai noi titluri din colectia "Fictiune fara frontiere", dar lanseaza si "Dictionarul biografic al literaturii romane" (Aurel Sasu). Polirom ofera cateva titluri interesante: "Crima si moralitate" (Ileana Malancioiu), dar si 10 noi titluri din colectia "Biblioteca Polirom". Humanita si Humanitas Multimedia sunt prezente cu "Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri" (Andrei Plesu), "Despre minciuna" (Gabriel Liiceanu). Prima apare atat in varianta audiobook si tiparita, in timp ce a doua doar in format digital. Humanitas va mai lansa, de asemenea, seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt. Ion Cristoiu va lansa "De la o lovitura de stat la alta" (Editura Historia), in timp ce Tritonic ne incanta cu "Politicile extinderii" (Iordan Gheorghe, Colectia UE), dar si cu aniversarea a un an de la lansarea colectiei fiction.ro. In fine, Curtea Veche Publishing lanseaza colectia "Stiinta si religie".

STATISTICI. Anul acesta, suprafata targului Gaudeamus a ajuns la aproape 10.000 mp. Numarul expozantilor este de aproape 400 (cu circa 40 mai mult decat la editia precedenta), dintre care aproape trei sferturi sunt edituri romanesti sau straine. Gaudeamus va fi deschis de miercuri pana sambata intre orele 10:00 si 19:00 si duminica intre orele 10:00 si 16:00. Intrarea va fi libera. Doua linii speciale RATB vor circula pana la Piata Presei Libere, cu plecare din Regie (linia 603) si de la Piata Romana (linia 631). Elevii si studentii vor putea circula gratuit pe aceste linii, pe baza carnetelor elev/student.

TOMBOLA. Gaudeamus va pune la bataie un autoturism, printr-o tombola speciala destinata infiintarii unui Fond Lectura. Din acest fond va fi finantat un program "pe termen mediu si lung": castigarea unui premiu Nobel de catre un scriitor roman, au anuntat luni organizatorii targului, intr-o conferinta de presa. "Tombola speciala Gaudeamus-Logan reprezinta un punct de plecare pentru un program de anvergura, pe termen mediu si lung: folosirea veniturilor din aceasta tombola pentru infiintarea unui fond special, intitulat Fondul Lectura, prin care ne propunem sprijinirea creatiei, a tinerilor scriitori si, in final, a unui proiect ambitios: un Nobel pentru literatura romana", a spus Maria Toghina, presedinte al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) - organizatorul targului.

EVENIMENTELE JURNALUL
Jurnalul National va avea un stand special facut pentru Targul Gaudeamus. Prima carte de bucate din Tara Romaneasca va fi lansata miercuri, impreuna cu ultimul CD Flacara. Joi este ziua Jurnalului IT si a Suplimentului de Ski a Jurnalului National. Un nou CD Dinu Olarasu va incheia ziua. Vineri vom pasi in "Lumea interzisa" si vom lansa volumul 2 din "Cantecele noastre toate". Sambata, Ion Cristoiu si Tudor Octavian se vor intalni cu cititorii Jurnalului, in timp ce seara va fi incheiata cu lansarea "Vinyl Collection" - Nicu Alifantis. Duminica este programata o noua intalnire cu editorialisti ai Jurnalului National - Lucian Mandruta, Dan C. Mihailescu, Gabriela Vranceanu Firea, Tudor Octavian. La final - ne mandrim cu "Editie de colectie 2".
×
Subiecte în articol: arte gaudeamus